Deze dodelijke bacterie zit op je vel (en ze wordt steeds antibioticaresistenter)

MRSA en E. Coli, dat zijn de veelvoorkomende bacteriën waarvan we weten dat we ervoor moeten opletten. Maar volgens onderzoekers zit er een andere dodelijke bacterie op onze huid en die wordt langzaam maar zeker resistent tegen antibiotica. 

Dacht je dat je wist voor welke bacteriën je op je hoede moest zijn? Wetenschappers waarschuwen nu voor een neefje van MRSA: staphylococcus epidermis is één van die bacteriën die levensbedreigende infecties veroorzaken, vooral na operaties. Maar veel artsen en wetenschappers negeren ‘m wat omdat hij zo vaak voorkomt.

Moet je je doosje antibiotica helemaal uitnemen?

Risico tijdens operatie

Wetenschappers aan het Milner Centre for Evolution aan de universiteit van Bath waarschuwen nu dat de dreiging die uitgaat van staphylokokken groter is dan altijd gedacht. We moeten dus beter uitkijken bij operaties, toch voor mensen die een hoger risico hebben op infectie. In Bath hebben ze nu onderzocht welke vormen van deze bacterie het gevaarlijkst zijn.

Wat je moet weten over de gerookte zalm op je bord.

Ze hebben daarvoor een set van 61 genenparen geïdentificeerd bij patiënten, waarbij een gewone huidbacterie plots in killermode kan gaan. Die specifieke vormen zijn dan ook nog eens antibioticaresistent, eens je ze te pakken krijgt, is het dus heel wat moeilijker om er vanaf te geraken. Tijdens het onderzoek bleek echter dat niet alleen mensen die net een operatie hadden ondergaan, ziek werden van staphylokokken, maar ook gezonde individuen.

iStock

Antibiotica-resistent

De genen die geïdentificeerd werden, zorgen er namelijk voor dat de bacteriën in je aders kunnen groeien, waardoor ze je immuumsysteem kunnen omzeilen. De oppervlakte van de cel wordt daardoor ‘kleverig’ en de organismes krijgen een soort biofilm over zich heen. Antibiotica kan daar niet doorheen.

Er is geen ‘superbacterie’, we slikken gewoon te veel antibiotica.

Het grootste probleem met staphylokokken, zegt professor Sam Sheppard, de directeur van de bio-informatica-afdeling van het Milner Centre, is dat het “een dodelijk pathogeen is dat zich helemaal niet verbergt. Het wordt vaak genegeerd omdat we aangenomen hebben dat het om een laboprobleem ging of een gekend risico bij operaties.”

Hygiëne en testen

Maar dat is het dus niet. En aangezien infecties na een operatie verantwoordelijk zijn voor heel wat doden wil Sheppard nieuwe maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat dat minder gebeurt. Andere hygiëneprotocollen, bijvoorbeeld, maar ook op voorhand controleren of een patiënt in de risicogroep valt.

iStock
Meer
Lees meer...