Deze kaart toont welke landen het meest bedreigde zoogdieren hebben … en het zijn er veel te veel

Maar liefst 26 procent van de zoogdieren in de wereld zijn met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit de meest recente data. Die gegevens werden door The Eco Experts op een wereldkaart gezet, waardoor je perfect kunt zien welke het landen het meest en het minst aantal bedreigde soorten hebben. Koploper is Indonesië, met maar liefst 184 bedreigde soorten.

De International Union for Conservation of Natura (IUCN) verzamelt al sinds het begin van de jaren 50 gegevens over het aantal bedreigde diersoorten, maar ook over de bedreigde schimmels en planten.

De laatste gegevens tonen dat het er voor de zoogdieren echt niet goed uitziet: 25 procent van alle soorten ter wereld lopen het risico om uit te sterven. In totaal worden 1.201 zoogdiersoorten geklasseerd als ‘bedreigd’. En ja: daar zijn ook veel ‘bekende’ soorten bij, zoals de ijsbeer, de tijger, de reuzenpanda en de zwarte neushoorn.

Om te zien om hoeveel zoogdieren het per land gaat, zette The Eco Experts – een Britse leverancier van zonnepanelen – op haar blog de gegevens van de World Bank op een kaart.

Dit is het resultaat:

The Eco Experts

Vier landen boven de 90

Opvallend is dat er vier landen zijn met meer dan 90 bedreigde zoogdiersoorten. Indonesië spant de kroon met maar liefst 184 bedreigde soorten, waaronder de Aziatische olifant, de Borneose orang-oetan, de Javaanse neushoorn en de Indische waterbuffel. Daarna volgen Madagascar (met 114 bedreigde soorten), Mexico (met 101 bedreigde soorten) en India (met 94 bedreigde soorten). Ook China (73 bedreigde soorten) en Brazilië (82 bedreigde soorten) scoren erg slecht.

En Europa? Bij ons ziet de situatie er zo uit:

The Eco Experts

België heeft dus 0 tot 5 bedreigde zoogdiersoorten, maar in andere Europese landen ligt het aantal toch een stuk hoger. Uitschieter is Rusland, met 31 bedreigde soorten, maar ook Turkije en Spanje hebben er respectievelijk 17 en 16.

Als je wil weten om welke soorten het precies gaat, dan kan je op de Red List van de IUCN terecht. Hoe dan ook: het is duidelijk dat er dringend actie ondernomen moet worden …

Bronnen: Business Insider, IUCN, The Eco Experts
Meer
Lees meer...