Het nieuwe jaar komt bijna overal rustig op gang, maar niet zo bij Netflix. De afgelopen dagen werd een spervuur aan titels gespuwd. Tientallen films werden toegevoegd en heel wat nieuwe seizoenen van oude getrouwen zijn aan het aanbod toegevoegd in de eerste dagen van het jaar. Jezelf vervelen in de eerste weken van het jaar is dus gewoonweg geen optie.
Series
En dan is de vraag: waar begin je? Laten we beginnen met A Series Of Unfortunate Events, de uitstekende, ontspannende en frisse reeks over Count Olaf (Neil Patrick Harris) die zich wettelijk heeft weten aanwijzen als de voogd van de drie wezen Baudelaire en hen om het leven wil brengen om zo hun erfenis op te strijken. Van die reeks is nu het derde en laatste seizoen aan Netflix toegevoegd.
Lemony Snicket, pseudoniem van Daniel Handler, schreef tussen 1996 en 2006 dertien boeken. Netflix kocht in 2014 de rechten van de boeken.
De eerste reeks vertelde de evenementen uit de eerste vier boeken, de tweede reeks ging over de zes volgende gaan. Dit derde seizoen omvat de laatste vier boeken.
In juni van 2018 werd de uitstekende en vooral altijd lollige reeks Lucifer gecanceld door FOX. Na een online actie van de fans besloot Netflix om de reeks over te kopen en gaf de streamingdienst groen licht voor de productie van een vierde seizoen. Dat is nog niet klaar, maar – ook al op de eerste dag van het nieuwe jaar – werd al wel het tot nu toe ontbrekende derde seizoen toegevoegd.
Lucifer Morningstar is de duivel, maar hij heeft besloten dat hij toe is aan een vakantie en trekt naar Los Angeles. Zo begint het eerste seizoen. Hij wil wat ontspannen en lol maken en gaandeweg ertoe komen om de mens beter te begrijpen. Maar dan ontmoet hij Chloe Decker, een agente op wie zijn duivelse vaardigheden geen vat lijken te hebben. Chloe intrigeert hem en Lucifer besluit met haar op te trekken.
In het derde seizoen werken Lucifer en Chloe nog altijd samen. In het derde seizoen krijgt het duo te kampen met een mysterieuze figuur die zichzelf Sinnerman noemt.
Net als Lucifer eveneens een figuur van DC Comics en eveneens toe aan zijn derde seizoen op Netflix: Supergirl. Aan het begin van het derde seizoen is ze duidelijk nog niet helemaal zichzelf. Ze mist haar familie en haar vriendje, ze heeft een kort lontje en stoot haar vrienden van zich af. Zelfs aan het uitdelen van handtekeningen aan haar fans doet ze niet meer mee. Ze verbijt haar emoties en sluit Kara Danvers helemaal af van de wereld.
Als superheld Supergirl, het nichtje van Superman, heeft ze het dan weer heel moeilijk met de Kryptoiaanse schurk Reign. Supergirl kan de taak niet meer alleen aan en rekent op de steun can het Legion Of Super-Heroes.
How To Get Away With Murder daarentegen is nog niet klaar met vertellen, want terwijl op Netflix het vierde seizoen vanaf nu te vinden is, is op de Amerikaanse zender ABC het vijfde seizoen halverwege. In het begin van dit seizoen keert Annalise terug naar huis in de hoop daar de scherven van haar leven bij elkaar te kunnen rapen. Lauren wordt dan weer stilaan geobsedeerd door het uitvinden van wat er met Wes gebeurd is.
Queen Of The South is misschien één van de minder bekende reeksen die op Netflix te kijken zijn, maar is toch een aanrader. De reeks vertelt het verhaal van Teresa Mendoza die in het eerste seizoen gedwongen werd om te vluchten van Mexico naar de Verenigde Staten nadat haar drugdealende vriendje onverwacht vermoord werd. Daar werkt ze samen met een dubieus persoon uit haar verleden om de leider van de bende uit te schakelen die haar heeft moeten doen vluchten.
In het tweede seizoen zien we hoe Teresa steeds machtiger wordt als ze samen met Camila zich bezighouden met hun activiteiten. Die worden alleen bedreigd door Epifonio en zijn cartel en door de DEA. Haar leven compliceert zich wanneer blijkt dat Guero nog blijkt te leven en ze moet besluiten of ze hem weer toelaat in haar leven.
En om het blokje series af te sluiten – we zeiden toch dat Netflix een stevige start had genomen? – is er ook nog een nieuw seizoen van Family Guy toegevoegd. Van de disfunctionele familie rond vader Peter, moeder Lois, dochter Meg, zoon Chris, baby Stewie en hond Brian is nu het zestiende seizoen toegevoegd, daterend uit 2017.
Dit seizoen is ook de laatste keer dat we de personages van Adam West en Carrie Fisher zien opduiken. Beide acteurs overleden immers in 2017. In dit 17e seizoen was er ook tijd voor een mijlpaal: in de 300e aflevering wordt hond Brian het huis uitgezet in een verhaallijn die drie afleveringen wordt doorgetrokken.
Films
Er zijn tientallen films aan Netflix toegevoegd in de voorbije dagen. Voor het volledige overzicht verwijzen we je naar deze site, wij halen er de absolute toppers even uit.
In de sectie thrillers is het uitstekende Gone Girl (2014) toegevoegd dat je, alvast bij een eerste kijkbeurt, de mond doet openvallen. In deze film van David Fincher zien we Ben Affleck slachtoffer worden van een mediacircus wanneer vermoed wordt dat hij meer te maken heeft met de verdwijning van zijn vrouw (Rosamund Pike) dan misschien op het eerste zicht lijkt.
Kreeg zeer wisselvallige kritieken, maar is een pak recenter dus deze willen we ook nog meegeven: The Girl On The Train (2017) waarin Emily Blunt (die tegenwoordig Mary Poppins speelt) Rachel Watson speelt, een gescheiden vrouw die kampt met een depressie en een alcoholverslaving en die elke dag met de trein naar New York en terug spoort. Vanuit de trein observeert ze het huis naast dat van haar ex-man Tom en zijn nieuwe partner Anna. Daar wonen Megan en Scott. Wanneer op een dag Megan vermist wordt, wordt Rachel ondervraagd omdat ze in de buurt van het huis gezien is.
Noem 50/50 (2011) niet zomaar een kankerfilm. Het is een film over een jongeman die kanker krijgt en daar mee leert om te gaan, zeker, maar 50/50 zou niet op zijn plaats zijn op zaterdagavond op Vitaya. Door de unieke toon van de film zal je in 100 minuten niet alleen moeten huilen, maar ook moeten lachen. En je zal met een glimlach op het gelaat weer buiten wandelen. Eén van de sterkste vertegenwoordigers van het hybride genre dramedy.
Trekt dan weer wél helemaal de kaard van de comedy en is doorheen de jaren uitgegroeid tot een klassieker: The Mask (1994) waarin Jim Carrey Stanley speelt, een eenvoudige en verlegen man die bij toeval een masker ontdekt. Dan blijkt dat dat masker een totaal manisch en ongeremd alter ego oproept dat alles durft te zeggen en te doen wat Stanley zelf niet durft.
En tot slot is er nog een Belgische film toegevoegd aan Netflix ook. Matteo Simoni, Ben Segers, Bruno Vanden Broecke en Ruth Beeckmans zetten samen het Safety First-team op de kaart, een team van incompetente bewakers die elk ontroerde omwille van hun menselijkheid. Na twee seizoenen uitstekende televisie kwam er in 2015 ook een film die de toon van de reeks perfect doortrok. Drie van die vier (Matteo Simoni, Bruno Vanden Broecke en Ruth Beeckmans) zijn binnenkort trouwens ook in een nieuwe film te zien, al belooft die wel heel anders van toon te worden. Trio is een film die het trio acteurs samen geschreven en geregisseerd hebben.