Deze wereldkaart toont aan dat mensen veel te weinig bewegen. De vraag is nu, hoe lui is België? 

Wetenschappers hebben gegevens uit smartphones van mensen verzameld om te zien hoe actief (of hoe lui) we echt zijn. De cijfers zijn gebaseerd op hoeveel stappen je zet. Door het onderzoek weten we nu hoeveel een gemiddelde Belg stapt. En dan is nu de vraag: ben je luier of actiever dan een gemiddelde Belg? 

Stanford University haalde data uit 700.000 smartphones over heel de wereld om cijfers te analyseren. De onderzoekers hebben 68 dagen lang data geanalyseerd van 700.000 mensen in 111 landen. De data heeft het aantal stappen per minuut geregistreerd.

Als we de kaart moeten geloven zet een gemiddelde Belg tussen 5.000 en 5.500 stappen per dag, dat is hoger dan het globale gemiddelde: 4.961. Maar hoe doet de rest het en wat is eigenlijk het nut van dit onderzoek?

Nature.com

De meeste stappen worden volgens de wetenschappers gezet in Hongkong met 6.880 stappen per dag. In Indonesië worden de minste stappen gezet met 3,513 per dag. Na China komt Japan en Spanje.

Obesitas

De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature waarin de auteurs zich zorgen maken om de volksgezondheid. Het gemiddelde aantal stappen in een land lijkt bijvoorbeeld minder belangrijk te zijn voor obesitasniveaus.

Volgens het onderzoek is er een grote ongelijkheid in activiteit. Hoe groter de activiteitsongelijkheid, hoe meer obesitas in het land voorkomt. Tim Althoff, een van de onderzoekers, zei: “Zweden heeft één van de kleinste kloven tussen wel en niet actief zijn. Het heeft ook één van de laagste obesitasgraden.” De Verenigde Staten en Mexico hebben dan weer allebei vergelijkbare gemiddelde stappen, maar de VS hebben hogere arbeidsongelijkheid en obesitas.

Mannen en vrouwen

De onderzoekers waren ook verrast dat de ongelijkheid zichtbaar was bij mannen en vrouwen. In landen zoals Japan, waarbij lage obesitas en lage ongelijkheid is, bewegen mannen en vrouwen evenveel. In landen met een grote ongelijkheid, zoals de VS en Saoedi-Arabië, zijn vrouwen minder actief. Jure Leskovec, die ook deel uitmaakt van het onderzoeksteam, zei: “Wanneer de activiteitsongelijkheid het grootst is, daalt de activiteit van vrouwen sterker dan mannen. Hierdoor kan obesitas vrouwen sterker beïnvloeden.”

Het Stanford-team zegt dat de bevindingen obesitas op wereldvlak kunnen verklaren. Hierdoor staan de onderzoekers verder en kunnen ze nieuwe ideeën zoeken om het probleem aanpakken.

Makkelijker

De onderzoekers hebben bijvoorbeeld 69 Amerikaanse steden bestudeerd om te kunnen zien wanneer ze verkiezen om te voet te gaan. Data toonde dat steden zoals New York en San Francisco voetgangersvriendelijk waren en ook een ‘high walkability’ hadden. In andere steden waar je echt een auto nodig hebt om ergens te geraken kwamen ze op ‘low walkability’. Bij dat laatste ging het om steden zoals Houston en Memphis. Het is logisch dat mensen veel liever wandelen op plaatsen waar het ook toegankelijker is om te lopen.

Het onderzoek zou op verschillende vlakken kunnen helpen. De onderzoekers zijn van mening dat het onderzoek kan promoten bij en het ontwerpen van steden en wegen.

Meer
Lees meer...