Didier Reynders (MR) hoopt Eurocommissaris te blijven

Didier Reynders, de huidige Eurocommissaris van Justitie, heeft laten weten dat hij graag zijn functie wil behouden. Dit zal besproken worden tijdens de federale regeringsonderhandelingen.

Reynders wil zijn mandaat verlengen, maar er zijn ook andere opties. Didier Reynders heeft aan zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen laten weten dat hij zijn huidige positie wil behouden. Dit vertelde hij in een interview met RTL-TVi.

Elk land mag een Commissaris afvaardigen om in de Europese Commissie te zitten. Wie welke taak krijgt, wordt bepaald door Europese leiders. Wie België naar voren schuift, is een Belgische beslissing. De post van Eurocommissaris is even belangrijk als die van minister, wat betekent dat MR dan een minister minder zou hebben in de nieuwe regering, zoals nu ook het geval was.

Mandaat verlengen

Reynders merkt op dat het normaal is om Europese mandaten te verlengen. Hij geeft voorbeelden: “We verlengen de opdracht van Koen Lenaerts als voorzitter van het Hof van Justitie van de Europese Unie en hebben het mandaat van Annemie Turtelboom bij het Europees Rekenhof al verlengd.”

Hij denkt dat zijn eigen mandaat ook verlengd kan worden: “Waarom zou het mandaat van de Europees Commissaris niet verlengd kunnen worden? Ik ben in ieder geval bereid om door te gaan met mijn werk voor de rechtsstaat.”

Secretaris-generaal

Reynders probeerde secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden, maar dat mislukte. Het lijkt erop dat Reynders vooral probeert om een Europese functie te behouden. Als hij geen Commissaris meer is, valt hij misschien tussen wal en schip. Het lukte Reynders namelijk niet om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Hij kreeg 46 stemmen, terwijl Alain Berset de functie kreeg met 114 stemmen.

Reynders wilde de Raad hervormen, maar veel anderen wilden dat niet. Hij zegt dat “veel landen, zoals Turkije, Georgië en zelfs Hongarije, achter een kandidaat stonden die niet achter de Europese Unie en Oekraïne staat.” In de Raad van Europa zitten 46 landen, dus niet alleen EU-lidstaten.

De regeringsonderhandelingen zijn nog niet ver genoeg om al over specifieke functies te praten. Toch circuleren er al twee andere namen. Mocht Vooruit de Europese Commissaris leveren, dan wordt Frank Vandenbroucke genoemd, volgens De Morgen. Bij MR staat Sophie Wilmès ook nog steeds op de voorgrond, vooral omdat ze veel stemmen kreeg bij de Europese verkiezingen.

Meer
Lees meer...