Dikke haram, man: moslims mogen nu ook niet meer schaken en/of elektronisch roken

De Grote Moefti van Saoedi-Arabië heeft beslist dat het spelen van een spelletje schaak voortaan niet meer mag. Plus: het roken van e-sigaretten, het zogenaamde “vapen”, mag ook niet. Dat is echt des duivels, zelfs een dubbele zonde. 

Een moefti is een hoge wetsgeleerde in de islamitische wetgeving. Hij heeft het door sommigen als bindend ervaren gezag om juridische uitspraken te doen in de vorm van fatwa’s. Moefti’s vormen een belangrijke link tussen de theorie en de praktijk van de wetgeving. Boven de moefti’s staat alleen de grootmoefti.

Abdul Aziz Aal ash-Shaikh (عبد العزيز بن عبد الله بن محمد بن عبد اللطيف آل الشيخ‎), is de huidige grootmoefti van Saoedi-Arabië. Hij is één van de belangrijkste soennitische geleerden in de wereld. Hij was vanaf zijn geboorte al slechtziend en is sinds 1960 blind.

Pokemon: dikke haram, man

In maart 2012 baarde hij internationaal opzien toen hij verkondigde dat het “noodzakelijk” was om alle kerken te vernietigen, iets dat volgens hem een hadith was van de profeet Mohammed zelve. Hij heeft (en mag) al een hoop fatwa’s uitgevaardigd, onder meer eentje die stelt dat spelen in de sneeuw niet mag en die sneeuwpoppen in de ban sloeg (“It is not permitted to make a statue out of snow, even by way of play and fun”).

In April 2012 vaardige hij een fatwa uit die stelde dat meisjes “klaar zijn voor het huwelijk als ze 10 of 12 jaar oud zijn”. Ook Pokemon werd door hem in de fatwa geslagen en de vuvuzela. Dat laatste valt nog enigszins te begrijpen.

Abdul Aziz Aal ash-Shaikh is blijkbaar ook iemand die een flinke voet tussen de deur heeft bij de Saoedische royals en vooral hoog staat aangeschreven bij de volgens steeds meer geruchten dementerende koning Abdullah.

De Grote Moefti heeft nu op televisie schaken in de ban geslagen. Want dat “is eigenlijk gokken” en “sowieso tijdverspilling” zegt hij. Het leidt bovendien vaak tot ruzie tussen de spelers weet de Grote Moefti.

Eerder sloeg Ayatollah Ali al-Sistani, een beetje de sjiitische tegenhanger van de Grote Moefti, schaken al in de ban. In Iran, een sjiitisch land, is schaken nochtans heel erg populair. Bovendien waren het de moslims die schaken over de wereld verspreidden: ze ontdekten het tijdens hun verovering van Oost-Perzië in de zevende eeuw, waren er dol op en introduceerden het in Europa.

Dubbele zonde

Het succes van “vapen” (lees: De waarheid over elektronische sigaretten … is niet wat je denkt) is de moslimgeleerden ook niet ontgaan. Eind december verklaarde Chief Moefti Ali Ahmed Mashael dat e-sigaretten niet alleen verboten zijn volgens de sharia; hij noemde ze zelfs een “dubbele zonde”.

Ze zijn sowieso een zonde volgens de moefti’s omdat roken een zonde is (omdat het ongezond is en geldverspilling) maar nog eens extra zondig omdat ze door mensen gebruikt worden onder het voorwendsel om van roken af te geraken. (“Some people claim that they resort to e-cigarette to give up regular ones, but that is not acceptable. One should give up smoking with a firm will seeking forgiveness from Almighty Allah for the sin he has been committing. Prophet Muhammad (Peace be upon him) was reported as saying: ‘There should be neither harming nor reciprocating harm’, and that applies to vaping”, liet hij optekenen.)

“Broeders van duivels”

Hij werd al snel bijgetreden door een andere prominente moefti, Shaikh Yusuf Ali, die e-sigaretten een complete verspilling van geld vond en: “de heilige koran zegt dat verkwisters de broeders van duivels zijn”.