Bij het West-Vlaams bedrijf Besox mogen werknemers vanaf nu onbeperkt betaald verlof nemen. Volgens de baas Christophe Morbee zullen zijn werknemers daardoor gelukkiger en productiever worden. Hij denk zo ook burn-outs te vermijden. Volgen we binnenkort allemaal? Newsmonkey vroeg het aan middenstandsorganisatie Unizo.
Het sociaal secretariaat Besox uit Knokke heeft op een bedrijfsfeestje een opmerkelijke nieuwe maatregel ingevoerd: werknemers mogen er vanaf nu onbeperkt, betááld verlof nemen. Say what? “Dit is geen grap of stunt om de media te halen”, zegt manager Christophe Morbee. Hij gelooft dat zijn werknemers door die flexibiliteit gelukkiger én productiever zullen worden. Ook denk hij dat het bij sommigen een burn-out kan voorkomen. “Ik mag als zelfstandige zoveel verlof nemen als ik wil. Mijn medewerkers werken even hard dus zij mogen dat ook.”
En die flexibiliteit is blijkbaar key voor Morbee. “Mijn werknemers hebben allemaal een aantal klanten voor wie ze het vaste aanspreekpunt zijn. Er is nu al een buddysysteem waarbij met een collega wordt afgesproken wie hen vervangt als zij er niet zijn voor de klant.”
“Sociaal experiment”
Morbee ziet de nieuwe vakantieregeling naar eigen zeggen als een sociaal experiment: “Ik ga er van uit dat mijn werknemers graag komen werken. Ik zal nog beter zien welke mensen collegiaal zijn en welke niet. Als de opdrachten tot een goed einde zijn gebracht en de klant is tevreden, dan maakt het mij echt niet uit of die werknemer 20 of 50 dagen over heeft om verlof te nemen.” Ook benadrukt Morbee dat hij hiermee geen cultuur van ‘om ter meeste werken’ wil creëren. “Bovendien moet iedereen de twintig wettelijke dagen verlof opnemen.”
Niet veralgemenen
Is dit wel zo’n goed idee van Besox? Newsmonkey vroeg het aan middenstandsorganisatie Unizo. Woordvoerder Filip Horemans liet weten dat het van bedrijf tot bedrijf afhangt of zo’n maatregel succesvol uitdraait. “De werkgever moet aanvoelen of zoiets bij het profiel van zijn werknemers aansluit.” Als een werkgever voelt dat zijn bedrijf goed werkt en dat hij iedereen kan vertrouwen, kan zo’n maatregel volgens Horemans bevorderlijk zijn. “Dat is dan vooral in de IT-sector of kunstsector, waarbij de werknemer ook iets van zichzelf in het bedrijf steekt.” Horemans zegt dat een maatregel als deze nooit voor alle bedrijven zou werken. “Het zou nooit werken als dit veralgemeend wordt. Bij veel bedrijven zou er sowieso misbruik van gemaakt worden.”
Ook is er in ons land volgens Horemans bij werknemers weinig vraag naar meer verlof. “De belangrijkste parameters zijn daarbij in welke mate ouderschapsverlof en ziekteverlof opgenomen mag worden. In België zitten we op dat vlak echt wel goed.”
Horemans nuanceert Morbee’s denkpiste van ‘ik ben zelfstandig en mag zoveel verlof nemen als ik wil, dus mijn werknemers, die even hard werken, mogen dat ook’. Horemans wijst erop dat er een fundamenteel verschil is tussen zelfstandigen en werknemers. “Een zelfstandige die een dag niet werkt, verdient die dag ook niets, terwijl werknemers in dit systeem doorbetaald worden. Dat is dus een zaak van een heel andere orde. Als we toch naar een veralgemening zouden gaan, waarbij iedereen dus verlof mag nemen wanneer hij wilt, dan moeten we dat consequent aanpakken vind ik. Dat zou natuurlijk heel radicaal zijn. Maar als iedereen morgen freelancer wordt en dus voor zijn eigen sociale zekerheid en loon instaat, krijg je een situatie van soepelheid, zeker inzake verlof. Dan wordt het geven en nemen en komt er een soort wederzijds vertrouwen tussen freelancer en opdrachtgever. Maar zoiets invoeren zou natuurlijk heel extreem zijn.”