Dit is hoe bitcoinfraudeurs te werk gaan

Geschreven met input van Bankr.nl.

Eind 2017 ging bitcoin helemaal uit zijn dak, om dan in een dal terecht te komen. Sinds oktober 2020 is bitcoin echter opnieuw beginnen te klimmen en heeft het zelfs zijn vorige records ruimschoots verbroken. Dat opent natuurlijk beleggingsopportuniteiten, maar tegelijkertijd blijft het voor veel mensen een vrij onbekende wereld. En dat biedt dan weer perspectieven voor criminelen die onwetendheid maar al te graag uitbuiten. Dit is hoe ze te werk gaan.

Afpersing met bitcoins

Vaak worden bitcoins bij chantagedoeleinden gebruikt. Zo pleegden hackers eind vorig jaar nog een cyberaanval op een Antwerps laboratorium dat coronatesten uitvoert. Zij hadden geen toegang meer tot hun systemen en de hackers eisten dan ook losgeld, natuurlijk in de vorm van bitcoins. Ook weefgetouwenproducent Picanol maakte het eerder al mee. Het probleem: vaak is het losgeld betalen gewoon de goedkoopste optie. Zelfs cyberverzekeraars betalen soms gewoon uit. En dus is het voor hackers een lucratief zaakje geworden. Bij particulieren werken ze vaak anders en chanteren ze hen met bijvoorbeeld compromitterende webcambeelden, maar ook zij lijken vaak tot betalen over te gaan.

Vrijwel altijd vragen ze om bitcoinbetalingen en dat hoeft niet te verbazen. De bitcoins gaan na de betaling in de “mixer”, waarbij ze in een complex netwerk van transacties terechtkomen. Daardoor is de geldstroom nagenoeg onnavolgbaar en blijven ze buiten schot van het gerecht.

Valse websites en bedrijfsconcepten

Daarnaast zijn criminelen soms een meester in het oprichten van valse bitcoinconcepten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een nep-exchange, een nep-miningbedrijf, een nep-cryptorobot enzovoort. Er waren zelfs al oplichters die een op het eerste gezicht betrouwbaar bedrijf hadden, inclusief personeel in dienst en een fysieke locatie. Lees bijvoorbeeld even de door FOD Economie gepubliceerde getuigenissen over fraude met cryptomunten en merk op dat fraudeurs niet altijd even eenvoudig te herkennen zijn.

Soms gaan de oplichters niet meteen met je geld lopen en volgen er zelfs uitbetalingen. Daarbij gaat het al eens om piramidefraude. Het geld dat je ontvangt, is dan niet afkomstig van echte cryptowinsten, maar wel van nieuwe gebruikers die op hun beurt investeren. Een groot deel van de opbrengsten gaat natuurlijk wel naar de oplichters. Die systemen – vaak gaat het om valse miningbedrijven – krijgen aanvankelijk positieve waarderingen, terwijl het net zo goed om fraude gaat en er na verloop van tijd een brede onderlaag ontstaat die z’n geld in rook ziet opgaan.

Imitatie en vertrouwen scheppen

Vaak stelen criminelen de identiteit van bekende personen. Net zoals bedrijven rekenen op influencers, doen zij dat dus ook. Alleen leggen ze valse woorden in bekende mensen hun mond. Zo hadden “Marc Coucke” en “Gert Verhulst” het eerder over hun fortuin dat ze vergaard hadden via Bitcoin Revolution. Ze deden dat zelfs op een website die als twee druppels water leek op die van een bekend nieuwsagentschap. Soms gaan oplichters zo ver dat ze volledige socialmedia-accounts namaken. Ze wachten dan tot het echte account iets post, waarna ze er met het fake account een reactie onder plaatsen.

Het beste advies: laat je niet inpakken en doe ook zelf het nodige opzoekingswerk. Lees bijvoorbeeld even Bitcoin Prime Ervaringen, surf naar temooiomwaartezijn.be en controleer de lijst met frauduleuze websites en onthoud: als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook.