Bijna een half miljoen euro, zo veel geld had Telenet de afgelopen vijf jaar veil om het ‘advies’ van invloedrijke politici te krijgen. De telecomreus weigerde tot nu toe steeds om transparantie te scheppen over wie hoeveel betaald kreeg in die politieke lobbying. Maar onder zware druk konden ze moeilijk anders.
Telenet is een goudmijn. Dat blijkt opnieuw uit de cijfers van 2016. Het bedrijf haalde een ebitda-resultaat (winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) van 1,12 miljard euro. En dat op een omzet van 2,43 miljard. Dat zijn marges die voor heel veel bedrijven en sectoren alleen maar om van te dromen zijn. En ze tonen vooral aan hoe goed je met telecom in België je brood kan verdienen. Het is dan ook een gezellige markt, met maar twee spelers en consumenten die weinig kanten op kunnen.
In zo’n markt, en bij uitbreiding in heel Europa en de VS, speelt de overheid een zeer grote rol in die winstcijfers. Want die kan beslissen, door meer of minder regels, door meer of minder licenties, hoe ‘vrij’ de concurrentie op die markt speelt. Politieke lobbying is voor de telecomsector dus van groot belang.
En nu blijkt dus dat Telenet daar stevig in investeerde de afgelopen jaren. John Porter, de CEO van Telenet, had het vorige week nog over “kleine bedragen”, die hij eerder als een onkostenvergoeding afschilderde. “Die mensen moeten uren vergaderen en zich ook verplaatsen van over heel het land.”
Het toont vooral het denkkader van Porter, die duidelijk in een andere wereld leeft. Want de bedragen die verschillende toppolitici binnenhaalden zijn toch substantieel. Dat deden ze via een ‘adviesraad’ aan Telenet, die in totaal 485.000 euro uitbetaalde. Een echte raad was het niet: politici werden individueel gevraagd naar ‘hun advies’. Ze kregen 12.000 euro bruto per jaar plus 2.000 euro per adviesraad, met een maximum van 20.000 euro per jaar.
- Patrick Dewael (Open VLD) haalt het grootste bedrag binnen: 82.000 euro.
- Siegfried Bracke (N-VA) haalt ook een groot bedrag binnen voor de periode 2011-2014: 66.000 euro.
- Peter Vanvelthoven (sp.a) krijgt een bijna even grote som: 62.000 euro.
- Yves Leterme (CD&V) kwam meteen na z’n premierschap al aan boord: 55.000 euro.
- Freddy Willockx (sp.a): 54.000 euro
- Patrick Moenaert (CD&V): 52.000 euro