Dit polshorloge was 30 jaar spoorloos, maar bracht nu het recordbedrag van 15,3 miljoen euro op

Horlogeliefhebbers en -verzamelaars keken deze week vol spanning naar Los Angeles, want daar hield veilighuis Phillips een van de grootste verkopen van luxehorloges ooit. De veilig bracht in totaal 24,8 miljoen euro op, maar alle aandacht ging naar één specifieke Rolex Daytona uit 1968. Het horloge, dat ooit eigendom was van acteur Paul Newman, ontgoochelde niet en bracht het gigantische bedrag van op 15,3 miljoen euro. Maar nog interessanter dan dat recordbedrag, is het verhaal over hoe meer dan 30 jaar lang bijna niemand wist waar het het iconische horloge was.

Dat een Rolex duur is, weet iedereen, maar het bedrag van dit polshorloge opbracht op de veilig in Los Angeles is echt hallucinant. Een legendarische Rolex Cosmograph Daytona werd verkocht voor maar liefst 15,3 miljoen euro aan een anonieme koper die telefonisch zijn winnende bod uitbracht.

Hoewel er van dat model tussen 1963 en 1970 maar liefst 14.000 exemplaren gemaakt zijn, zijn ze toch heel gewild bij verzamelaars. Eind jaren 90 kon je zo’n type nog vinden voor minder dan 10.000 euro, maar vorig jaar werd er op een veiling in Zwitserland al één verkocht voor 1,7 miljoen euro.

Ooit gekocht voor 300 dollar

Dat het horloge dat gisteren verkocht is een veelvoud van dat bedrag opleverde, heeft meerdere oorzaken. De Amerikaanse acteur en Oscarwinnaar Paul Newman kreeg het in 1968 cadeau van zijn vrouw Joanne Woodward. De actrice, die ook ooit een Oscar won, kocht de Rolex 59 jaar geleden voor 300 dollar (vandaag zo’n 1.500 dollar).

Newman werd de jaren erna zo vaak gefotografeerd met het horloge dat velen dat type sindsdien Rolex ‘Paul Newman’ Daytone zijn beginnen noemen. Zo maakte de Hollywoodster een niet zo succesvol en goedkoop model van Rolex ineens heel populair.

Het geveilde horloge is ook uniek doordat zijn vrouw op de achterkant ‘Drive carefully me‘ heeft laten graveren toen ze het kocht. Paul Newman was naast acteur namelijk ook actief als racepiloot en had enkele jaren daarvoor een zwaar ongeval gehad. Hij droeg zijn Rolex, die speciaal gemaakt was voor racepiloten, vaak tijdens zijn wedstrijden. Daardoor is het iconische horloge niet alleen bekend bij horlogeliefhebbers en fans van de films van Newman, maar ook bij autoliefhebbers. De veilig kon dus rekenen op verzamelaars uit alle hoeken.

Meer dan 30 jaar verdwenen

Paul Newman en zijn polshorloge waren lang onafscheidelijk, maar vanaf 1984 zag niemand het ooit nog aan zijn pols zonder dat de Hollywoodster daar ooit iets over had gezegd.. Meer 30 jaar lang zou het een groot mysterie wat er gebeurd was met het legendarische horloge terwijl het antwoord eigenlijk heel simpel was.

Paul Newman had het horloge in 1984 gegeven aan de toen 19-jarige James Cox. Die had op dat moment namelijk een relatie met de 25-jarige dochter van Paul Newman, Nell Newman. Zij speelde als kind aan de zijde van haar moeder mee in twee succesvolle films die door haar vader werden geregisseerd, maar stopte daarna met acteren en ging studeren. Het was tijdens die studies dat ze James Cox ontmoette.

IMDb

“If you can remember to wind this each day, it tells pretty good time”

Het toeval wil dat Cox al heel zijn leven een grote fan was van Paul Newman, maar pas toen hij enkele weken een relatie had met Nell te weten kwam wie haar vader was. De jonge vrouw ging namelijk door het leven als Nell Potts omdat ze vreesde dat mensen enkel met haar bevriend zouden willen zijn om haar wereldberoemde vader te kunnen ontmoeten. “Ik had ook geen idee dat ze zelf ooit geacteerd had”, zei hij recent over hun ontmoeting. “Ik vond haar gewoon een knap blondje in een snelle auto.”

Toen het jonge koppel tijdens de zomer van 1984 bij de ouders van Nell verbleef was Paul Newman op een dag vergeten zijn horloge op te winden. Dus vroeg hij aan zijn schoonzoon hoe laat het was. Toen James Cox daarop zei dat hij geen horloge had, gaf zijn schoonvader dat van hem, waardoor hij onbedoeld zorgde voor een mysterieuze verdwijning die meer dan 30 jaar onopgelost zou blijven. “If you can remember to wind this each day, it tells pretty good time“, zou de beroemde acteur gezegd hebben over de Rolex die later het duurste polshorloge ooit zou worden.

“Paul Newman was altijd vrijgevig en niet het type dat zich hechtte aan dingen. Op een bijzondere manier klikte het ook al heel snel tussen ons”, verklaart Cox het opmerkelijke cadeau. Die goede band met Paul Newman en de rest van de familie verdween nooit meer, zelfs niet toen hij en Nell Newman in 1993 uit elkaar gingen.

Horloge altijd blijven dragen

James Cox bleef ondertussen het horloge gewoon dragen zonder dat iemand doorhad dat dit de Rolex Daytona was waar veel verzamelaars naar zochten. Zelf heeft hij naar eigen zeggen nooit doorgehad dat het horloge dat hij bijna dagelijks droeg veel waard was. Dat besef kwam er pas in 2008 toen Paul Newman stierf en advocaten kwamen vragen waar die waardevolle Rolex was.

Sindsdien ligt het polshorloge van Paul Newman veilig in een kluis. Twee jaar geleden besloot Cox met Nell en haar zus Melissa om het beroemde horloge te verkopen ten voordele van de Nell Newman Foundation. Deze organisatie, waar Cox penningmeester van is, steunt projecten rond duurzaamheid en het milieu.

Via via kwamen ze uit bij veilinghuis Phillips dat de openbare verkoop zou regelen. Phillips is het grootste veilinghuis ter wereld als het gaat over polshorloges, de specialisatie van hun afdeling in het Zwitserse Genève. Maar omdat het horloge van de in de VS nog altijd razend populaire Paul Newman in de verkoop zit, ging die deze keer door in het veilinghuis in Los Angeles.

Om de hype rond veiling van de Rolex ‘Paul Newman’ Daytona, die na meer dan 30 jaar eindelijk was gevonden, zo groot mogelijk maken, reisde het horloge de afgelopen maand naar Tokio, Taipei, Hongkong, Londen, Seattle, Los Angeles en Miami. Zo konden verzamelaars over de hele wereld warm gemaakt worden voor wat door een van de grootste horlogespecialisten Aurel Bacs, verantwoordelijke voor de verkoop, wordt omgeschreven als “de Adam en Eva van de wereld van horlogeverzamelaars”.

Recordbedrag van 15,3 miljoen euro

Donderdag was het dan zover. Het startbod werd ingesteld op 1 miljoen dollar, maar veel kenners spraken al snel van bedragen boven de 10 miljoen dollar (8,6 miljoen euro). Uiteindelijk overtrof de verkoop alle verwachtingen en stopte het bieden pas op 15,3 miljoen euro.

Daarmee is de Rolex uit 1969 het duurste polshorloge ooit. De vorige recordhouder was een Patek Philippe uit 1943 die op het veiling in het Zwitserse Genève 10,3 miljoen euro opbracht. De vorige recordverkoop van een Rolex was in april van dit jaar voor 4,3 miljoen euro.

Rolex eindelijk de duurste

Het recordbedrag is ook belangrijk voor de horlogeproducent Rolex. Jarenlang hadden investeerders namelijk vooral oog voor die andere Zwitserse horlogemaker Patek Philippe. Die vonden in 1862 het polshorloge uit, terwijl Rolex maar in 1905 is opgericht. Polshorloges van Patek Philippe brachten de laatste tien jaar vaak meer dan 1 miljoen dollar op, terwijl er tot april vorig jaar maar één Rolex voor meer dan een 0,5 miljoen dollar was verkocht.

Wie geld over heeft, investeert dat nu misschien wel best in een oude Rolex. Al kan je ook kiezen voor nieuw horloge van Rolex. Het Zwitsers bedrijf maakt trouwens nog steeds een variant op de Daytona. Al moet je daarvoor wel veel geld en veel geluk hebben. Het goedkoopste model, in staal, kost namelijk 11.400 euro en er is een wachttijd van zo’n twee jaar. Voor een duurder model met een beetje goud betaal je de helft meer, terwijl een Rolex Daytona volledig in goud meer dan 30.000 euro kost. De versie in platina staat op de website als “prijs aan te vragen”.

Bekijk hier hoe de veiling eraan toe ging:

Meer
Lees meer...