Iedereen vertrekt graag op reis, maar velen zien toch zo enorm op tegen een lange vliegreis. Vaak weten mensen namelijk niet welk zitje ze zullen krijgen, en er zijn toch heel wat slechte plaatsen op een vliegtuig. Gelukkig bestaat er daar een oplossing voor, en als je op voorhand plaatsen kan kiezen moet je oppassen voor de volgende zitjes.
1. Het zitje met de entertainmentbox
Op langere vluchten zijn de meeste vliegtuigen wel uitgerust met een persoonlijk entertainmentsysteem. Die schermpjes aan de achterkant van de zetels worden echter aangestuurd door een ‘entertainment equipment box’, die vaak onder de stoelen geïnstalleerd is. Eentje per drie stoelen. Maar als je achter zo’n stoel zit, heb je geen ruimte om iets ander de zetel op te bergen, en heb je een pak minder plaats voor je benen.
2. Het zitje aan het einde van elke sectie
Vreselijk gewoon. Aan het einde van een sectie kunnen de rugleunen vaak niet naar achter, zit je vlakbij de keuken of toiletten, en staat er bijgevolg ook nog eens quasi de hele vlucht een rij met wachtenden naast je.
3. Het zitje aan het toilet
Tja, een hele vlucht lang dat geluid van het toilet dat doortrekt, en altijd een rij wachtenden naast je. Die vaak ook nog eens tegen je stoel leunen of per ongeluk tegen je schouder stoten.
4. De smallere rijen achteraan
Aan het einde van het vliegtuig wordt de breedte vaak wat minder, waardoor er nog twee in plaats van drie zitjes naast elkaar staan. Dat lijkt op het eerste gezicht leuk, maar het zitje aan het raam staat te ver om wat steun te vinden. Bovendien zie je waarschijnlijk een hele vlucht lang de voeten van de persoon achter je naast je zetel verschijnen.
5. De achterste rij
De achterste rij in het vliegtuig is vaak een combinatie van alle slechte zaken die in een vliegtuig te vinden zijn. Toiletten, keuken, temperatuurschommelingen, en helemaal als laatste het vliegtuig verlaten.
6. Het zitje aan de vliegtuigdeuren
Deze zitjes hebben als voordeel dat je wat meer beenruimte hebt, maar anderzijds zijn er ook een pak nadelen. Zo mag je geen handbagage bij je houden, alles moet in de kastjes bovenaan, en je hebt minder ruimte in de breedte, aangezien het tafeltje in de leuningen zit ingebouwd. De kans is ook nog eens groot dat het aan de deur iets kouder is dan in de rest van het vliegtuig.
7. De rijen voor een uitgang
De rijen achter de uitgang hebben vaak wat meer beenruimte, de rijen ervoor compenseren dat vaak met minder ruimte. De zogenaamde exit rows moeten ook altijd vrij blijven, dus vergeet het maar om je rugleuning naar achteren te kieperen.
8. De rijen achter het dwarsschot
Deze rijen zijn enkel geweldig indien je met baby’s reist, omdat je voldoende ruimte hebt om je kind voor je te leggen. Als dat niet het geval is, dan wordt dat beetje extra ruimte vaak gebruikt door andere passagiers om van gangpad naar gangpad door te steken. En je kijkt een hele vlucht lang tegen een muur, en kan dus eens niet even wat verder kijken.
9. De raamzitjes zonder raam
Veel mensen willen aan het raam gaan zitten, om vervolgens een hele vlucht naar buiten te kijken. Dat is geweldig als je ook effectief aan het raam zit, maar sommige vliegtuigen hebben een configuratie waarbij de rijen verder of dichter bij elkaar staan dan de raampjes, waardoor sommige rijen dus eigenlijk geen raampje hebben.
De oplossing voor je problemen: SeatGuru
Je kan jezelf heel wat leed besparen door op voorhand online in te checken en daar je zitje te kiezen, of om dat al meteen te doen na je reservatie. Maar dan weet je vaak nog niet welke zitjes echt slecht zijn. Gelukkig bestaat er een website als SeatGuru, die de layout van de meeste vliegtuigen van alle grote maatschappijen ter wereld heeft.
Je moet alleen weten wanneer je zal vliegen, en wat je vluchtnummer zal zijn. Vervolgens ga je naar de website van SeatGuru, geef je de maatschappij, het vluchtnummer en de datum in, en je krijgt een overzicht te zien van alle goeie en slechte zitjes in het vliegtuig. Voor alle zitjes kan je trouwens nagaan of ze een usb-poort hebben om je toestellen op te laden, of er schermen zijn, …
Bron: Huffington Post