Dit zijn volgens RateBeer de 9 beste Belgische bieren van het moment

Dit zijn volgens RateBeer de 9 beste Belgische bieren van het moment

RateBeer heeft z’n favoriete bieren van dit moment bekend gemaakt. Die lijst is gebaseerd op de recensies van gebruikers en bevat honderdduizenden bieren. In de top 100 staat België met negen bieren vertegenwoordigd. Dat zijn er vijf minder dan vorig jaar.

Natuurlijk is dit niet verwonderlijk, aangezien het om een rating toegekend door gebruikers gaat. En in de rest van de wereld wordt nu eenmaal steeds meer lekker bier gebrouwen, waardoor onze Belgische pareltjes veel concurrentie uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten krijgen. Maar toch blijven onze klassiekers stand houden. Het is geen verrassing dat Westvleteren en Cantillon nog steeds heel goed scoren. In het verleden stond onze trappist vaak op de eerste plaats, maar RateBeer geeft tegenwoordig enkel een alfabetische lijst. Ook onze nummering is dus willekeurig.

1. Bokkereyder Framboos Noyaux

Als er één stijl onder de Belgische bieren bovenuit steekt, dan is het de lambic wel. Bokkereyder is nog een nieuwe naam in die wereld. Eerder werd deze brouwerij uit Hasselt door RateBeer al bekroond als de beste nieuwkomer. En zo komt het dat Bokkereyder plots met drie bieren in de top 100 staat. De Framboos Noyaux bestaat uit twee jaar oude lambic met verse frambozen uit het Pajottenland.

2. Bokkereyder Framboos Puur

De brouwer, of steker in dit geval, heeft een hele reeks lambicbieren gemaakt. Ook de Framboos Puur heeft zich van een plaatsje in de top 100 verzekerd.

3. Bokkereyder Framboos Vanille

Tot slot nog een derde frambozenbier van deze brouwerij, die daarmee stevig scoort.

4. Cantillon Blåbær Lambik

Van een nieuwe lambic-steker naar de bekendste van ons land. Cantillon staat ook drie keer in deze lijst vermeld. Dit eerste bier is enkel voor de Deense markt en moet je ter plaatse consumeren. Het wordt één keer per jaar gemaakt en bestaat uit een oplage van enkele honderden flessen. Exclusief scoort duidelijk goed.

5. Cantillon Lou Pepe Pure Kriek

Deze kriek maakt deel uit van de Lou Pepe-reeks van Cantillon. Je kan er bijvoorbeeld ook een Gueuze of een Framboise in vinden. Het verschil met de andere kriek is dat Lou Pepe meer fruit per liter (300 g) bevat.

6. Cantillon Soleil de Minuit

Nog een exclusief bier is Soleil De Minuit dat exclusief voor een bar in Stockholm wordt gemaakt. Per liter bier is hier 300 gram kruipbramen gebruikt.

7. Het Anker Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer Imperial Dark

Voor wie geen lambic drinkt, staan er gelukkig ook nog enkele andere mooie bieren in de lijst. Deze van Gouden Carolus wordt al sinds 1999 jaarlijks gebrouwen op 24 februari, de verjaardag van Keizer Karel. Je kan dit bier gerust nog enkele jaren laten rusten, want de smaak evolueert. Er bestaat ook nog een Cuvée met een rood label, maar de feestvogel is degelijk het blauwe label.

8. Rochefort Trappistes 10

En dan naar de trappisten, want hoewel die naam niks met de kwaliteit van het bier te maken heeft, staan er toch weer twee beroemde bieren in de top 100. Rochefort wordt gebrouwen in een abdij in de gelijknamige gemeente. Er wordt al meer dan honderd jaar bier gemaakt. Het nummer 10 haalde de lijst, daarnaast bestaan ook nog de nummers 6 en 8.

9. Westvleteren 12 (XII)

Afsluiten doen we met het al zo vaak bekroonde bier van Westvleteren. De monniken in het klooster maken er maar een beperkte hoeveelheid van, zodat je op voorhand moet reserveren om een bak op te kop te tikken.

Gesponsorde artikelen