Apache kwam deze week met het schokkende nieuws naar buiten dat een docent van de opleiding journalistiek aan de Arteveldehogeschool dronken voor de klas zou gestaan hebben, seksuele opmerkingen zou hebben gemaakt en zelfs handtastelijk zou zijn geweest. Maar, begrijpe wie begrijpen kan, de hogeschool kan de docent niet ontslaan. “Onze rechtsmiddelen zijn uitgeput”, zegt de woordvoerster, “wij kunnen nu niets meer doen.”
De incidenten dateren van december vorig jaar en januari van dit jaar. Daar wringt hem ook meteen het schoentje. Om iemand op staande voet te ontslaan, moet dat uiterlijk drie werkdagen na de feiten kunnen gebeuren. Dat was dus niet mogelijk. “Pas in januari is er een incident gemeld. Dan kwamen ook meldingen van december binnen, maar dat was dus te laat”, zegt Kristin De Smet, woordvoerster van de Arteveldehogeschool. “Op basis daarvan konden we de docent dus niet meer onmiddellijk ontslaan.”
De docent werd wel een tijdje op non-actief gezet, maar dat was geen echte maatregel. “Dat was enkel in afwachting van het onderzoek”, aldus De Smet. “Dat onderzoek is dus opgestart. Daarbij zijn studenten en docenten ondervraagd. Maar van zodra dat onderzoek afgelopen was, kon hij terug lesgeven.” Daar kon de hogeschool maar weinig aan doen. En aangezien de docent op dit moment niet ontslagen kan worden, zal de situatie blijven zoals die momenteel is. Tenzij er zich een nieuw incident voordoet.
Tweespalt
“Dat is inderdaad een heel moeilijke situatie”, vertelt De Smet. “Wij gaan ons nu wel beraden op hoe we verder kunnen gaan, maar dat is moeilijk. Wij kunnen in principe geen verdere acties ondernemen.” De hogeschool bevindt zich dan ook op een tweespalt. Zonder nieuw incident kan de docent niet ontslagen worden, maar ze wensen de faculteit uiteraard ook geen nieuw incident toe. De enige ‘optie’ waardoor de situatie een beetje zou opgelost kunnen worden, is dat de docent zelf ontslag neemt. “Onze rechtsmiddelen zijn uitgeput”, zegt de woordvoerster dan ook een beetje ontredderd.
Dit voorval brengt de hogeschool uiteraard in een benard parket. Ze kunnen zelf nog maar weinig doen. “We betreuren dit natuurlijk ook ongelofelijk”, vertelt De Smet. “Wij willen de studenten een veilige plaats aanbieden om te leren. Dit past daar uiteraard helemaal niet in.”