Doe jij beter? Dit spaart de gemiddelde jongere in ons land …

Denk je “Is dat al?”, of eerder “Wow, zo veel?”? Volgens een onderzoek van Bpost Bank leggen Belgische jongeren gemiddeld zo’n 1.050 euro per jaar opzij. Als je denkt dat ze ook een spaardoel hebben, dan heb je het mis: ze sparen blijkbaar gewoon voor later. 

Jongeren verdienen, door een vakantiejob of zakgeld, gemiddeld zo’n 2.569 euro per jaar. Volgens een onderzoek van Bpost, uitgevoerd door het onderzoeksbureau iVox, zou 41 procent van dat bedrag worden gespaard. Met andere woorden: jongeren sparen gemiddeld zo’n 1.050 euro. De cijfers komen uit een enquête die bij 600 thuiswonende jongeren tussen 12 en 25 jaar werd afgenomen.

Het varkentje in

Het onderzoek vertelt ons dat ongeveer 92 procent van de jongeren over eigen geld beschikt. Ongeveer 70 procent verdient ze zelf, maar de rest krijgen ze van hun ouders en grootouders. Opmerkelijk is dat 7 op 10 jongeren zelf ervoor kiest om 41 procent van dat geld opzij te zetten. 30 procent daarvan spaart zonder specifiek doel. Daarnaast zijn woning, reizen, een smartphone, kleren en een auto de populairste spaardoelen. 59 procent van de jongeren heeft ouders die meesparen: “Jongeren verwachten dat hun ouders tegen hun 25ste minstens 10.000 euro voor hen hebben gespaard”, zegt Frédéric Jonnart woordvoerder van Bpost.

Voor later

Volgens het onderzoeksbureau zouden zes op de tien jongeren ook ouders hebben die voor hen sparen. Gemiddeld sparen ouders minstens 10.000 euro tegen de 25ste verjaardag van hun zoon of dochter. 81 procent van deze jongeren mag pas op een bepaalde leeftijd aan dat geld komen. “Jongeren verwachten dat hun ouders tegen hun 25ste verjaardag tussen de 10.000 en 20.000 euro voor hen bijeengespaard zullen hebben.” Ze geloven sterk dat ze het geld later nodig gaan hebben. “Slechts een derde (34 procent) van de jongeren is ervan overtuigd dat ze het later financieel beter zullen hebben dan hun ouders.”

iStock