Donald Trump lichtgewond na aanslag tijdens rally, toeschouwer en schutter overleden

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Butler, Pennsylvania, is oud-president en presidentskandidaat Donald Trump beschoten. Trump liep een lichte verwonding op aan zijn rechteroor, waarbij bloed zichtbaar was. Een toeschouwer overleefde de aanval niet en de schutter werd door de geheime dienst doodgeschoten.

Trump was midden in zijn speech toen de schoten vielen. “Als je echt wil kijken naar iets wat ze gezegd hebben, kijk naar wat er gebeurde…”, zei hij, voordat meerdere schoten klonken. Trump greep naar zijn oor en dook weg, terwijl de veiligheidsdiensten het podium bestormden.

Directe reacties en gevolgen

Trump kreeg snel hulp en werd daarna naar het ziekenhuis gebracht, waar hij inmiddels weer uit is ontslagen. Ondanks de aanslag bleef Trump strijdvaardig. Hij stond snel recht en riep het publiek toe: “Fight, fight, fight!”. Trump plaatste later op zijn sociale mediaplatform Truth Social een verklaring over de gebeurtenis, waarin hij zijn ongeloof uitte over wat er was gebeurd. In zijn bericht betuigde hij zijn medeleven aan de slachtoffers in het publiek.

Kritiek op de veiligheidsmaatregelen

De politie kwalificeert de aanval als een poging tot moord, waarbij een toeschouwer omkwam en twee anderen zwaargewond raakten. De dader, een 20-jarige man uit Pittsburgh, werd door de geheime dienst doodgeschoten. Er komt veel kritiek op de beveiliging van het evenement, met getuigen die aangeven dat de politie te traag reageerde.

Wereldwijde reacties

Politici wereldwijd hebben geschokt gereageerd op de aanslag. President Joe Biden veroordeelde het geweld en riep op tot nationale eenheid. “Trumps rally had vredig en zonder problemen moeten kunnen verlopen. Er is geen plaats voor dit soort geweld in Amerika”, verklaarde Biden.

Ook andere wereldleiders, waaronder Kamala Harris, Olaf Scholz en Barack Obama, spraken hun afschuw uit en benadrukten het belang van vrede en democratie.

Trumps familie zegt dankbaar te zijn voor de steunbetuigingen. Trumps zoon, Donald Trump Jr., zegt dat zijn vader “zal blijven vechten om Amerika te redden”.

Meer
Lees meer...