Donald Trump officieel Republikeinse presidentskandidaat, J.D. Vance gekozen als running mate

Op de Republikeinse Conventie in Milwaukee, Wisconsin, is Donald Trump officieel aangeduid als de presidentskandidaat voor de Republikeinen bij de verkiezingen van 5 november. Zijn nominatie kwam niet als een verrassing, aangezien zijn laatste tegenstander, Nikki Haley, al eerder uit de race was gestapt. Ondanks de formaliteit werd de benoeming van Trump nauwlettend gevolgd vanwege een recente mislukte aanslag op hem.

Naast de herbenoeming van Trump, was de aankondiging van zijn running mate het meest besproken nieuws. Trump maakte via zijn eigen sociale medium Truth Social bekend dat senator J.D. Vance zijn running mate wordt. Hiermee kiest Trump voor een controversiële en minder gematigde figuur, wat de polarisatie in de Verenigde Staten verder kan versterken.

Wie is J.D. Vance?

J.D. Vance, een 39-jarige senator uit Ohio, werd bekend dankzij zijn boek “Hillbilly Elegy”, waarin hij zijn jeugd in een wit onderklassemilieu in de Appalachen beschrijft. Velen zien dit boek als een verklaring voor Trumps verrassende verkiezingsoverwinning in 2016. Na een carrière in het U.S. Marine Corps en studies aan Ohio State University en Yale Law School, werkte Vance lange tijd als durfkapitalist voordat hij in 2021 de politiek inging. Een jaar later werd hij verkozen tot senator.

Van criticus tot bondgenoot

Opvallend is dat Vance acht jaar geleden nog felle kritiek had op Trump, hem zelfs een “Amerikaanse Hitler” noemde. Echter, zijn mening veranderde en hij werd bevriend met Donald Trump Jr. Inmiddels is hij een van de meest fanatieke voorstanders van de voormalige president.

Politieke standpunten

J.D. Vance heeft zijn politieke standpunten in de loop der jaren steeds meer in lijn gebracht met die van Trump. Aanvankelijk was hij tegen een nationaal abortusverbod na 15 weken, maar hij veranderde van mening en vond dat staten hierover moesten beslissen. Ook zijn standpunten over immigratie en de grensmuur van Trump zijn inmiddels in lijn met die van Trump.

Internationaal gezien heeft Vance kritiek op NAVO-landen zoals België die volgens hem te weinig uitgeven aan defensie. Hij steunt Israël maar is tegen steun voor Oekraïne, dat hij omschrijft als geld voor “grotere jachten voor Oekraïense politici”. Daarnaast gelooft Vance niet in de klimaatcrisis en bewondert hij de Hongaarse premier Viktor Orbán vanwege zijn inspanningen om gezinnen meer kinderen te laten krijgen.

Meer
Lees meer...