Binnenkort zou een bevalling weleens sneller kunnen plaatsvinden dan nu het geval is. Doorgaans wachten we in België tot 42 weken vooraleer een zwangere vrouw wordt ingeleid. Maar daar kan binnenkort misschien verandering in komen.
Wetenschappers in Zweden kwamen namelijk tot de vaststelling dat het beter is om een zwangere vrouw in te leiden in week 41. Dat zou levens kunnen redden, wijst het onderzoek uit. Momenteel worden vrouwen pas ingeleid na hun 42ste week in België. In het UZ in Leuven wordt aan zwangere vrouwen voorgesteld om hen in te leiden als ze tien dagen over tijd zijn. Die termijn is zowat de algemene regel in Vlaanderen.
Zes doden
Het debat over het overtijd zijn van een zwangerschap is ontstaan na de studie. Daarin volgenden de researchers 2.760 verschillende vrouwen met een zwangerschap zonder complicaties.
De nieuwe studie werd gepubliceerd in The British Medical Journal. De onderzoekers bestudeerden de verschillende vrouwen en deelden hen op in verschillende groepen. Een groep vrouwen werd ingeleid na de 41ste week. Bij de andere vrouwen werd er gewacht. De onderzoekers wilden verschillende dingen nagaan zoals het zuurstofgehalte en ademhalingsproblemen.
Maar het experiment had schokkende gevolgen. Zo stierven er in de groep vrouwen die ingeleid werden géén baby’s. Dat was bij de zwangere vrouwen waarbij gewacht werd wél het geval. Daar stierven maar liefst zes baby’s. Daarom werd de studie vroegtijdig stopgezet.
41ste week
De conclusie van de Zweedse wetenschappers was dus duidelijk. De zwangerschap kan best ingeleid worden na de 41ste week van de zwangerschap. Op die manier kan voor elke 230 ingeleide bevallingen één overlijden in de buik, tijdens of na de bevalling voorkomen worden.
Waarom het net goed is om die bevalling snel in te leiden, weten de wetenschappers nog niet. “We weten dus dat we levens kunnen redden door bevallingen sneller in te leiden, maar we weten niet precies waarom”, vertelt professor Ulla-Britt Wennerholm aan De Standaard. Zij leidde het onderzoek en is professor verloskunde en gynaecologie aan de universiteit van Göteborg.