Deze draagbare sensor meet het stressgehalte in je zweet

Onderzoekers hebben een draagbare sensor ontwikkeld die stressniveaus kan meten om tekenen van stressgerelateerde ziekten vroeg op te sporen. Beter nog: er komt geen bloedtest aan te pas. 

Iedereen ervaart wel eens stress – zeker in coronatijden – maar tot nu bestond er nog geen eenvoudige en snelle manier om ons stressniveau te meten. Daar lijkt nu verandering in te komen dankzij een draagbare sensor ontwikkeld door ingenieurs van de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPLF). 

Meten is weten

De onderzoekers ontwikkelden samen met Xsensio, een bedrijf dat draagbare sensoren produceert, een systeem dat de concentratie van cortisol (een hormoon dat wordt afgescheiden in stresserende omstandigheden) in ons zweet meet. 

Door dat hormoon doet het lichaam het nodige om je te activeren tegen een bepaalde stresssituatie: onze hartslag verhoogt, de hersenen, hart en spieren krijgen meer zuurstof en het lichaam geeft suikers vrij voor meer energie. Maar als er over een langere periode te veel cortisol wordt geproduceerd, kan dat leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, obesitas of depressie. 

Real time informatie

Omdat bloedtests invasief en tijdrovend zijn, bedachten onderzoekers van Stanford University in 2018 voor het eerst een draagbare huidsensor die iemands cortisolniveau kon meten via zijn of haar zweet. Maar in tegenstelling tot de Amerikaanse patch, kan de nieuwe, Zwitserse sensor de klok rond gedragen worden om het cortisolniveau in realtime te meten. 

“Dat is het belangrijkste voordeel en het innovatieve kenmerk van ons apparaat”, zegt Adrian Ionescu – die het onderzoeksteam leidt – aan de nieuwssite New Atlas. “Omdat het kan worden gedragen, kunnen wetenschappers kwantitatieve, objectieve gegevens verzamelen over bepaalde stressgerelateerde ziekten. En ze kunnen dat doen op een niet-invasieve, nauwkeurige en directe manier, over het volledige bereik van cortisolconcentraties in menselijk zweet.”

Intussen is de patch al in een laboratorium getest. Het team is nu van plan hem in een plaatselijk ziekenhuis uit te testen op patiënten die lijden aan stressgerelateerde aandoeningen. 

Lees ook:

Meer
Lees meer...