Dramatisch minder sneeuw in Europa. En dat wordt niet alleen een probleem voor de wintersport maar voor iedereen

Als je ouders of grootouders zeggen dat het “vroeger veel meer sneeuwde” dan is dat geen nostalgisch gezeur: ze hebben wel degelijk gelijk. Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat sinds 1951 de gemiddelde sneeuwdiepte in Europa elke 10 jaar met 12% is gedaald, en sinds de jaren tachtig gaat het nog sneller. Door de opwarming van ons klimaat. En dat is niet alleen een domper voor wintersporters, we gaan daar allemaal de gevolgen van ondervinden.

Het belang van deze ontwikkeling zit niet alleen in de afgenomen sneeuwpret. Het is het resultaat van een combinatie van stijgende temperaturen en de effecten van klimaatverandering op de neerslag.

Dat de sneeuwaccumulatie in Europa dramatisch afneemt, heeft immers grote implicaties voor de beschikbaarheid van zoet water tijdens de smeltperiode in de lente. Dat water zou een buffer moeten zijn voor de evenzeer toenemende droge periodes in de zomer.

Dat blijkt uit een studie van Adrià Fontrodona Bach, MSc-student Earth and Environment, gepubliceerd in Geophysical Research Letters. Adrià verzamelde gegevens van meer dan zes decennia sneeuwbedekking en klimaat van duizenden weerstations in heel Europa. Hij ontdekte dat de gemiddelde sneeuwdiepte sinds 1951 in heel Europa met ongeveer 12% per decennium is gedaald. Vanaf de jaren ’80 trad een versnelling op in de afname van het sneeuwdek. De afname werd over heel Europa gevonden, behalve in de allerkoudste gebieden.

Meer
Lees meer...