Drie op vijf Britse volwassenen geloven in mirakels en daar zijn veel jongeren bij

Geloof jij in mirakels? Tenzij het om noodsituaties gaat, verwijzen de meeste volwasenen zo’n verhaaltjes naar de sprookjeswereld of pure wetenschappelijke toevalligheid. Of dat zou je denken. Maar zestig procent van de volwassen Britten denkt toch dat mirakels echt gebeuren. 

Een ongeneeselijke kanker die als bij donderdslag verdwijnt? Dat examen waar je niet voor studeert maar waar toch nog een 75% uitkomt? Het kan toeval zijn, het kan een foutje in de resultaten zijn, maar het kan natuurlijk ook een mirakel zijn. En maar liefst 62% procent van de volwassen Britten, denkt dat een mirakel vandaag nog steeds mogelijk is.

Regelmatig bidden

Dat komt BBC Local Radio te weten dankzij een onderzoek dat zij bestelden bij Comres. Zij deden het onderzoek bij 2002 volwassen Britten. Ongeveer de helft gaf toe dat ze regelmatig bidden om een mirakel, geloof en mirakels zijn dus duidelijk verbonden aan elkaar.

Dit verhaal van een vluchteling die meer dan een jaar lang alleen op zee overleefde, leek op een mirakel. En toen kreeg het een heel duister kantje.

Je zou kunnen denken dat een telefonische enquête vooral ouderen target, maar uit de resultaten blijkt dat driekwart van de 18- tot 24-jarigen geloven dat er een mirakel mogelijk is. Dat is meer dan de rest van de groepen samen. 37% van de Britten die minstens maandelijks naar de mis gaan, zegt dat ze geloven dat de mirakels van Jezus, die in de Bijbel beschreven staan, exact zijn gebeurd zoals in het boek.

Ben je gelovig?

Dat zijn behoorlijk ontstellende cijfers, maar het onderzoek ging specifiek op zoek naar mensen die zichzelf identificeerden als christen. Veel onderzoeken tonen echter aan dat zelfs mensen die nauwelijks één keer per jaar naar de kerk gaan, maar wel gedoopt zijn, zichzelf toch als christen zien.

In elk geval zijn de voorbeelden die uit het onderzoek naar voor komen, een relativerende factor. Zo zien enkele vrouwen het clean worden van enkele drugsverslaafden als een mirakel. Ook ongelukkig vallen en niets breken, valt blijkbaar onder een mirakel. (Al begrijpen we dat ook deze evenementen onder de term ‘mirakel’ kunnen vallen.)

Wat is een mirakel?

Overigens is de katholieke kerk iets lastiger als het over mirakels gaat. Volgens David Hume moet het een “overschrijden van een natuurwet door een bepaalde wil van de God, of door de tussenkomst van een onzichtbare persoon.” Met andere woorden: iemand uit de doden laten opstaan, broden letterlijk vermenigvuldigen en de zee die zich in twee splitst. Daar waren opvallend weinig voorbeelden van te vinden, al zagen de onderzoekers vooral voorbeelden van ‘miraculeuze’ genezingen.


iStock