Duits-Turkse schrijver wordt in Spanje weer vrijgelaten na arrestatie op vraag van Turkije

De Turks-Duitse schrijver Doghan Akhanli wordt weer vrijgelaten. Dat schrijft zijn advocaat op Facebook. Hij werd gisteren in Spanje om een onbekende reden opgepakt op vraag van Turkije. Wel mag Akhanli nu niet weg uit Madrid. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) reageert woedend op Turkije.

De arrestatie van Akhanli kreeg veel kritiek in Duitsland. Duits minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) kwam persoonlijk tussenbeide om een uitlevering aan Turkije te voorkomen.

De advocaat van de schrijver noemde de arrestatie politiek gemotiveerd. “Het gevecht was het waard”, meldt die op Facebook. “Doghan Akhanli komt vrij. De hoorzitting is voorbij. Doghan Akhanli mag uit de gevangenis met als voorwaarde dat hij in Madrid blijft.”

Armeense genocide

Sinds 2001 is Akhanli een staatsburger van Duitsland. Hij werd gearresteerd op zijn vakantieadres in Granada. De reden hiervoor is nog niet bekend. Akhanli schrijft veel over de Armeense genocide en mensenrechtenschendingen. Toen hij in 2010 naar Istanbul terugkeerde, werd hij gearresteerd voor een gewapende overval uit 1989. Hij werd vrijgesproken, maar dat werd in hoger beroep teruggedraaid. Ook heeft Akhanli na een Turkse coup in 1984 jarenlang in de cel gezeten.

De Facebook-post van de advocaat van de schrijver:

Van kwaad naar erger

De Duitsers zien de arrestatie als een nieuwe stap in de achteruitgang van de relatie met Turkije. Gisteren nog botste de Turkse president Erdogan met Duitse politici over een stemadvies dat hij gaf voor de Duitse verkiezingen.

Kanselierskandidaat Martin Schulz (SPD) zegt dat Erdogan “paranoïde trekjes” heeft en vindt het niet kunnen dat hij tegenstanders nu ook in het buitenland laat oppakken: “Als Europeanen moeten we daartegen protesteren en zeggen: zo niet!”

Ook is Duitsland woedend om de arrestatie van Turks-Duitse journalist Deniz Yücel. Die zit al sinds februari zonder proces vast op verdenking van “propaganda voor terreur” en het “aanzetten tot haat”.

Daarnaast weigert Turkije om Duitse politici op bezoek te laten gaan bij Duitse militairen die in Turkije zijn gestationeerd. Duitsland besloot daarop zijn troepen over te plaatsen naar Jordanië. Turkije is dan weer misnoegd vanwege het politiek asiel dat Turkse officieren hebben gekregen in Duitsland na de mislukte staatsgreep in het land in juli vorig jaar. De Turkse president Erdogan heeft eerder ook gezegd dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel “echte nazipraktijken” gebruikt.

Meer
Lees meer...