Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft strengere uitzettingsmaatregelen na dodelijke steekpartij in Solingen

Na een tragische aanval tijdens een festival in Solingen, belooft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz strengere uitzettingsmaatregelen om toekomstige incidenten te voorkomen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft zijn intentie uitgesproken om strengere uitzettingsmaatregelen door te voeren na een recente dodelijke steekpartij in Solingen. Tijdens zijn bezoek aan de plaats van de aanval, die in verband wordt gebracht met Islamitische Staat, benadrukte Scholz de noodzaak om het aantal uitzettingen van personen die niet in Duitsland mogen blijven, te verhogen. Bij de steekpartij, die plaatsvond tijdens een festival ter ere van de 650-jarige geschiedenis van Solingen, kwamen drie mensen om het leven en raakten acht anderen gewond.

“We zullen er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat degenen die niet in Duitsland kunnen en mogen blijven, worden gerepatrieerd en uitgezet”, verklaarde Scholz aan verslaggevers volgens Reuters. Hij noemde de aanval “terrorisme tegen ons allemaal” en benadrukte de noodzaak van een hardere aanpak.

Politieke spanningen nemen toe

De steekpartij in Solingen heeft de politieke spanningen rond het asiel- en uitzettingsbeleid verder aangewakkerd, vooral nu Duitsland zich voorbereidt op drie deelstaatverkiezingen volgende maand. De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) ligt op koers om een sterke positie te behalen in de verkiezingen in Saksen, Thüringen en Brandenburg. De AfD maakt in haar campagne gebruik van de aanval door deze in verband te brengen met het huidige migratiebeleid van de regering.

Björn Höcke, de belangrijkste kandidaat van de AfD in Thüringen, stelde de kiezers een scherpe keuze: “Höcke of Solingen.” Ondanks deze krachtige boodschap voorspellen opiniepeilers dat de aanval niet zal leiden tot een significante toename van stemmen voor de extreemrechtse partij, aangezien hun aanhangers al gemobiliseerd zijn door migratiekwesties.

Scholz belooft harder optreden

Bondskanselier Scholz heeft herhaaldelijk beloofd om een strenger beleid te voeren ten aanzien van uitzettingen. In oktober 2023 kondigde hij aan het aantal uitzettingen drastisch te willen verhogen. Na de aanval in Solingen heeft hij deze belofte nogmaals bevestigd, waarbij hij benadrukte dat het aantal uitzettingen al met twee derde is toegenomen sinds 2021. Toch ziet Scholz dit niet als reden voor de regering om minder actie te ondernemen.

Vorige uitzettingspogingen

De verdachte van de steekpartij in Solingen moest normaal vorig jaar uit het land gezet zijn naar Bulgarije onder de asielregels van de Europese Unie. De uitzetting is echter niet uitgevoerd omdat de verdachte niet aanwezig was in zijn vluchtelingenverblijf op het moment dat de autoriteiten hem wilden deporteren. Volgens een regeringswoordvoerder was het plan in de praktijk mislukt, niet op juridische gronden.

Met de toenemende druk op Scholz en zijn centrumlinkse sociaaldemocraten, die momenteel laag scoren in de peilingen, blijft de bondskanselier vasthouden aan zijn belofte voor een strenger uitzettingsbeleid.

Meer
Lees meer...