Duitsland verlengt grenscontroles om illegale migratie te beperken

Om de instroom van illegale migranten te beperken, heeft Duitsland besloten om de grenscontroles te verlengen. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser kondigde dit aan na overleg met de federale politie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, heeft aangekondigd dat de bestaande grenscontroles zullen worden voortgezet totdat het aantal illegale migranten significant afneemt. Deze beslissing volgt op een ontmoeting met het hoofd van de federale politie, waarbij de minister benadrukte dat de huidige migratiecijfers onacceptabel zijn.

Duitsland uitte zijn frustratie over de ongelijke verdeling van vluchtelingen binnen Europa. Momenteel dragen slechts een paar landen, waaronder Duitsland, het grootste deel van de migratielast. De bestaande grenscontroles met Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland blijven van kracht tot de implementatie van het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel, dat eerder dit jaar werd goedgekeurd.

Grenscontroles tot juni 2025

De implementatie van het nieuwe asielstelsel zal naar verwachting nog enkele maanden duren, waarbij de vroegst mogelijke datum voor het opheffen van de grenscontroles wordt geschat op juni 2025. Vorig jaar kende Duitsland een recordinstroom van bijna 128.000 illegale migranten, maar dit jaar zijn de cijfers aanzienlijk gedaald.

Volgens Duitse autoriteiten is de daling van het aantal illegale binnenkomsten deels te danken aan de heringevoerde grenscontroles. De federale politie meldde dat de meeste illegale migranten nog steeds via Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland het land binnenkomen.

Achtergrond van grenscontroles

De stationaire controles aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Zwitserland werden voor het eerst ingevoerd op 16 oktober van dit jaar. Deze beslissing volgde op de eerdere herinvoering van controles aan de Oostenrijkse grens. De Duitse autoriteiten merkten een stijging in de toestroom van vluchtelingen en een toename in mensensmokkelactiviteiten langs deze routes.

Meer
Lees meer...