De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zou de levering van een compagnie Leopard 2A6-tanks aan Oekraïne hebben goedgekeurd. Dat bericht Der Spiegel.
In het nieuws: Duitse luipaarden voor Oekraïne. Andere landen kunnen snel volgen.
- Scholz heeft maandenlang getwijfeld over een mogelijke Duitse levering. Nu zou hij die dan toch hebben goedgekeurd. Duitsland zal ‘een compagnie’ (tien tot veertien) tanks leveren uit de stocks van de Bundeswehr, het Duitse leger. In een latere fase kan ook fabrikant Rheinmetall tanks klaarmaken uit zijn eigen voorraden.
- Scholz ging lang op de rem staan in het dossier: verschillende andere landen, met Polen als voornaamste aanstoker, wilden al geruime tijd Leopard 2’s leveren aan Oekraïne. Als bouwheer heeft Duitsland de macht om de export ervan te blokkeren.
- Van een exportstop zou nu dus geen sprake meer zijn. Polen diende eerder op dinsdag een officieel verzoek in om enkele tanks, tien tot veertien wordt geschat, te mogen exporteren naar Oekraïne. Andere landen met Leopard’s, waaronder Spanje of Denemarken, kunnen snel volgen.
Ook nog: De Verenigde Staten zouden een levering van M1 Abrams-tanks overwegen, zo schrijft The Wall Street Journal.
- Het nieuws werd naar buiten gebracht door Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Volgens hen zouden de VS bereid zijn een aanzienlijk aantal M1 Abrams-tanks te leveren aan Oekraïne. Deze horen internationaal bij de beste tanks die er bestaan. De voorwaarde is wel dat Duitsland zelf een klein aantal Leopard 2-tanks levert, wat nu lijkt te gaan gebeuren.
- Moest deze deal doorgaan, komt er een einde aan de diplomatieke ruzie tussen de Verenigde Staten en Duitsland. Duits bondskanselier Olaf Scholz weigerde namelijk om Duitse Leopard 2-tanks te leveren, zolang de Amerikanen geen Abrams’en stuurden. Naar verluidt zou Amerikaans president Joe Biden zijn bijgedraaid na een telefonisch gesprek met Scholz, op 17 januari.
- Het Pentagon zelf is geen voorstander van het sturen van M1 Abrams-tanks. Het gebruik van de toestellen zou zeer complex zijn, enkele weken training vereisen. Ook zou de logistiek bij hun levering vrij ingewikkeld zijn.
(lb)