Duurzame badmode: de toekomst van strandkleding

Met de zomer voor de deur gaan velen van ons naar het strand of het zwembad op zoek naar wat welverdiende rust en ontspanning. Maar terwijl we genieten van onze favoriete zwemkleding, is het tijd om na te denken over de impact die onze keuzes hebben op de planeet. Om op te volgen: tweedehands badmode, gerecycleerde zwemkleding en wat AI zal betekenen voor de sector.

Volgens voorvechter van duurzaamheid Jemma Finch is kringloopzwemkleding een geweldige manier om hoogwaardige, weinig gebruikte stukken te vinden voor een fractie van de prijs van nieuwe. “Veel kringloopwinkels reinigen en ontsmetten hun items grondig voordat ze ze verkopen, dus je kunt erop vertrouwen dat ze schoon zijn”, zegt ze.

Tweedehands paradijs

Voor wie op zoek is naar een meer betaalbare optie, zijn tweedehands boetieks ook een geweldige bron. “Als je zoekt op tweedehands winkels, zijn er veel mensen die ongedragen stukken badmode verkopen, zelfs met de labels er nog aan”, zegt Holly Watkins, eigenares van One Scoop Store in het noordoosten van Londen.

Oude badmode recyclen tot nieuwe

Een merk dat duurzaamheid naar een hoger niveau tilt is Stay Wild, dat oude, versleten zwemkleding van alle merken recyclet en er industriële producten zoals tapijten van maakt. Het doel? Het creëren van een volledig circulair badpak dat steeds opnieuw kan worden gerecycled.

Circulair ontwerp: de toekomst van duurzame zwemkleding

Anne Prahl, oprichter van Circular Concept Lab, gelooft dat de sleutel tot duurzame zwemkleding ligt in het op de markt brengen van recycling van textiel naar textiel – met elastaan op dit moment als grootste obstakel. “Sportkledingwinkelketen Decathlon doet geweldig werk op dit gebied en het bedrijf verkoopt al een badpak gemaakt van gerecyclede en recyclebare stof,” legt ze uit.

De weg vooruit: innovatie en AI bepalen de toekomst van duurzame zwemmode

Als we naar de toekomst kijken, zullen innovatie en kunstmatige intelligentie (AI) een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van het duurzame zwemkledinglandschap. Omdat sport altijd de toon heeft gezet voor innovatie binnen de mode-industrie in het algemeen, is het logisch dat atleten nieuwe technologieën zullen blijven uitproberen en veranderingen zullen stimuleren, vertelt Kevin L Jones, senior curator van ASU FIDM Museum in Los Angeles in een interview aan BBC.

Drie dingen die je vandaag kunt doen

Wat kun je vandaag doen om de planeet te helpen? Hier zijn drie dingen:

  • Tweedehands zwemkleding is een geweldige manier om weinig gebruikte stukken van hoge kwaliteit te vinden voor een fractie van de kosten van nieuwe. Tweedehands boetieks en websites zijn hierbij een geweldige bron voor betaalbare opties.
  • Kies milieuvriendelijke merken: als je nieuw koopt, kies dan voor merken die duurzaamheid en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.
  • Steun recycling: het recyclen van oude zwemmode tot nieuwe producten is de sleutel tot duurzaamheid.
Meer
Lees meer...