E. coli uitbraak bij McDonald’s: Dit zijn de symptomen


In het kort

  • In de Verenigde Staten was er recent een uitbraak van E. coli in verschillende restaurants van McDonald’s. Daarbij kwam minstens één iemand om, terwijl meerdere anderen nog steeds in het ziekenhuis liggen.
  • Diarree is het meest voorkomende symptoom van een E. coli-infectie.
  • Gehydrateerd blijven en medische hulp zoeken zijn cruciaal voor behandeling en preventie.

E. coli is een veel voorkomende bacterie in de darmen van mensen en dieren. Hoewel de meeste stammen onschadelijk zijn, kunnen bepaalde soorten ernstige ziekten veroorzaken. Een recente uitbraak in verband met Quarter Pounders van McDonald’s heeft 49 mensen in 10 staten getroffen en er is één dodelijk slachtoffer gemeld. Het einde van de besmettingen lijken nog steeds niet in zicht.

De vermoedelijke bron van besmetting is het rundvlees of de uien die in de hamburgers worden gebruikt. E. coli-infecties verspreiden zich meestal via besmet voedsel, met name onvoldoende verhit vlees en rauwe producten. Vee is een veelvoorkomend reservoir voor E. coli en de bacterie kan in de voedselketen terechtkomen tijdens de verwerking of als boerderijdieren waterbronnen of andere zaken op de boerderij besmetten.

Symptomen en risico’s van E. coli-infectie

Diarree is het meest voorkomende symptoom van een E. coli-infectie. Het begint vaak met waterige diarree die binnen een dag of twee kan overgaan in bloederige diarree. Medische hulp zoeken is cruciaal voor iedereen die bloederige diarree heeft, ongeacht of ze mogelijk besmet voedsel hebben gegeten.

Hoewel sommige mensen helemaal geen symptomen ervaren omdat hun immuunsysteem de bacterie effectief bestrijdt, is er ook een zeldzame maar ernstige complicatie die bekend staat als hemolytisch-uremisch syndroom (HUS). HUS kan nierschade veroorzaken en is vooral gevaarlijk voor kinderen. De symptomen zijn diarree, buikpijn, braken, koude rillingen en koorts. Het treedt vaak op ongeveer een week nadat de aanvankelijke diarree is verdwenen.

Bepaalde medicijnen, zoals middelen tegen diarree, kunnen een E. coli-infectie verergeren, dus het is belangrijk om met een arts te overleggen over de juiste behandeling. Gehydrateerd blijven is ook essentieel tijdens een E. coli-infectie. Mensen met een verhoogd risico op complicaties zijn kinderen jonger dan 5 jaar, volwassenen ouder dan 65 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Veilig blijven

Preventieve maatregelen zijn cruciaal om E. coli-infecties te voorkomen. Dit omvat het grondig wassen van de handen na het hanteren van rauw vlees, het koken van rundvlees tot een veilige interne temperatuur (160 graden Fahrenheit), het toepassen van goede hygiëne rond boerderijdieren, zorgen voor schoon drinkwater en het zorgvuldig wassen van fruit en groenten.

Door op de hoogte te blijven van uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten en de aanbevolen voorzorgsmaatregelen te volgen, kun je het risico op E. coli aanzienlijk verkleinen. In het geval van een vermoedelijke infectie is snelle medische hulp cruciaal voor een juiste diagnose en behandeling.

Meer
Lees meer...