‘Find chair’, zegt Kris tegen Gwenny, zijn blindengeleidehond. Gwenny legt haar voorpoten op de stoel. Zo toont ze aan Kris op welke stoel hij kan plaatsnemen. Het is 1 van de vele commando’s die Gwenny kent om het dagelijks leven van haar baasje te vergemakkelijken. Ann beseft dit als geen ander. Zij is een pittige dame die in haar omgeving de dopjesactie voor blindengeleidehonden heeft opgestart in Ternat: de opbrengst van de inzameling gaat naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw.
‘De hond kiest eigenlijk de baas. Je wordt voorgesteld aan een aantal honden. Dan moet er een klik zijn.’ Kris
Het geheugen van een olifant
‘Toen mijn vorige hond plotseling stierf, verloor ik voor de 2de keer mijn ogen,’ legt Kris uit. Een blindengeleidehond heeft een enorme impact op zijn leven. Van veilig de straat oversteken tot de weg terug naar huis vinden na een wandeling in de velden.
Gwenny heeft het geheugen van een olifant. Als je haar een route toont, blijft ze die onthouden. Terugwandelen naar het vakantiehuisje in een park dat Kris 1 jaar eerder bezocht? Geen probleem, Gwenny kent de weg nog. Ze blijft rustig bij lawaai of in de buurt van kinderen en andere honden. ‘Het is zeker niet simpel wat we vragen van de honden’, legt Kris uit. ‘Daarom is de investering in de opleiding broodnodig.’
‘Het is niet simpel wat we vragen van de honden. Daarom is een goede opleiding belangrijk.’ Kris
Ternat dopt mee
Dat is precies waar Ann het verschil maakt. Al meer dan 10 jaar stuurt zij de dopjesactie aan. Mensen verzamelen plastic dopjes en brengen ze naar een inzamelpunt. Een team van gedreven vrijwilligers sorteren en vervoeren ze. Nadien koopt een recyclagebedrijf de dopjes op. En met dat geld steunen ze het opleidingscentrum.
Ann begon met de dopjesactie op de school waar ze lesgeeft. Ze trok algauw haar stoute schoenen aan en klopte aan bij de gemeente. Die waren enthousiast over de actie. ‘Ternat dopt mee’, is nu een vaste leuze.
Van sorteermarathons tijdens Music for Life tot peters en meters aanstellen of paaseitjes verkopen… Geen idee is te gek of Ann is ermee bezig. Je kan je gewoon niet voorstellen dat Ann ooit rustig in de zetel zit. ‘Toen we een kleiner lokaal hadden,’ vertelt ze: ‘en ik elke zaterdag moest zoeken naar chauffeurs om de dopjes te vervoeren, zag ik het even niet meer zitten… Toen kwam het tuincentrum met een voorstel en sindsdien sponsoren zij ons een groot dopjeslokaal.’
Een hond is geen robot
Of Gwenny ook een deugniet is? ‘Een hond blijft natuurlijk een hond’, lacht Kris: ‘Het is geen robot. Gwenny durft al eens een wafel of sandwich weg te grissen. We passen heel goed bij mekaar,’ vertelt Kris gemoedelijk.
Na het interview komt het harnasje van Gwenny af. Dat is het signaal voor Gwenny: even niet werken, maar gewoon lekker rondsnuffelen. Binnenkort heeft Kris een nieuwe blindengeleidehond nodig. Gwenny moet dan op pensioen. ‘Het afscheid zal niet zonder hartzeer zijn’, bekent Kris. ‘Gwenny is meer dan een instrument, het is echt mijn maatje. Ze voelt het aan wanneer ik verdrietig ben. Ze zorgt voor meer sociale contacten. Met een hond spreken mensen je vlugger aan.’
Wat kan jij doen?
Bezorg de dopjes bij een inzamelpunt (Wel: plastic dopjes. Niet: metalen of aluminiumdopjes) Ontdek welke dopjes je nog mag verzamelen.
Contacteer het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw
- om een pleeggezin te worden voor een hond in opleiding
- om een een afgekeurde of gepensioneerde hond te adopteren
- voor een lezing op school
- om dopjeschauffeur te worden
Meer weten?
- T 012 23 43 19
- W www.geleidehond.be of www.dopjesactie.be
- Ontdek welk vrijwilligerstype jij bent!