Eén getuige bewijst het: zo gruwelijk is de abortuswet in Ierland

In Ierland is de abortuswetgeving nog erg streng. De ingreep is enkel wettelijk toegelaten als de moeder in levensgevaar is. Het lijkt erop dat daar verandering in komt, zeker nu een vrouw in het Iers parlement is komen getuigen hoe ze tegen haar wil een dood kind heeft moeten baren.

De 33-jarige Claire Cullen-Delsol uit Ierland was twintig weken zwanger toen ze het nieuws kreeg dat haar ongeboren dochtertje een afwijking in de chromosomen had. Negen op de tien baby’s met die aandoening sterven binnen het jaar. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Toch mocht Cullen-Delsol volgens de Ierse abortuswetgeving, één van de strengste ter wereld, haar kindje niet laten wegnemen.

“Het was de ergste periode uit mijn leven”, zei Cullen-Delsol gisteren in de parlementscommissie die de hervorming van de Ierse abortuswetgeving op zich neemt. “De hel heeft vijf weken geduurd. Ik moest mij voorbereiden om een dood kind ter wereld te brengen, zonder dat ik psychologische hulp kreeg. Ik heb me wekenlang teruggetrokken en durfde niet meer buitenkomen. Het ergste was dat ik geen baas meer was over mijn eigen lichaam.”

Reizen met een lijkkist

Jaarlijks trekken duizenden Ierse vrouwen naar het naburige Verenigd Koninkrijk om de strenge abortuswetten te omzeilen. Daar is abortus toegestaan bij een zwangerschap tot 24 weken. Ook daar werd gisteren een pijnlijk verhaal over verteld in de parlementscommissie. “Als ouders hun overleden baby thuis willen begraven en ze met de auto op de ferry richting Ierland gaan, moeten ze vriespakken kopen en die regelmatig in de kist leggen om hun kindje koud te houden”, zegt de voorzitter van de groep Zwangerschapsonderbreking voor Medische Redenen (TFMR). “Hebben ze geen auto, dan moeten ze de kist meenemen op het openbaar vervoer. Nemen ze het vliegtuig, dan wordt de kist ingecheckt als handbagage of gewone bagage. Dit zijn situaties waar we als land beschaamd om moeten zijn. Ouders die dit moeten meemaken zijn medische vluchtelingen.”

istock

Referendum over versoepeling

Door dit soort felle kritieken wordt de strenge Ierse abortuswet steeds vaker in vraag gesteld. In het voorjaar concludeerde het Comité voor Mensenrechten van de Verenigde Naties nog dat de Ierse abortuswetten vrouwen “wreed en onmenselijk behandelen”.

Bij ons is abortus al sinds 1990 legaal. Het is tot twaalf weken na de bevruchting toegelaten of tot veertien weken na de laatste menstruatie. Wel moet de moeder in nood zijn. Bovendien moeten de consultaties en de uiteindelijke ingreep in een abortuscentrum of een ziekenhuis doorgaan. Daardoor wordt iets meer dan één op de tien zwangerschappen in België afgebroken.

De nieuwe Ierse abortuswet zal niet zo liberaal zijn als die van ons, maar er is wel een versoepeling in zicht. Zo vindt zeven op de tien Ieren dat abortus legaal moet zijn als de moeder zwanger is geworden als gevolg van incest of verkrachting, of als er fatale afwijkingen bij het kind zijn vastgesteld. Voor foetussen met een kleinere handicap is een abortus voor amper de helft van de Ieren bespreekbaar.

De Ierse premier Leo Varadkar (Fine Gael) wil volgend jaar een referendum houden over abortus. De Ieren zullen mei of juni 2018 naar de stembus mogen om voor of tegen een versoepeling van de abortuswetgeving te stemmen.

getty
Meer
Lees meer...