In de VS, het land dat er prat op gaat een land te zijn waar de kansen voor het grijpen liggen, is het voor jonge mensen te duur aan het worden om een huis te kopen. De basis van The American Dream – huisje, tuintje, kindje, want door hard te werken kan je bereiken wat je wil – wordt aan diggelen geslagen. De kloof tussen wat de zogenaamde “millennials” verdienen en de kostprijs van een huis is op sommige plaatsen duizelingwekkend groot.
De Amerikaanse vastgoedprijzen in grote steden rijzen de pan uit, en dat is een ramp voor de “millennials“, jonge mensen tussen de 18 en 34 jaar, die hun American Dream willen waarmaken. Want terwijl de prijzen voor een eigen huis stijgen, gaan de lonen niet omhoog. Dat zorgt ervoor dat de generatie de stap naar een eigen stek niet kan zetten.Dertien onbetaalbare metropolen
Het Amerikaanse zakenblad Bloomberg deed een onderzoek naar hoeveel meer de millennials zouden moeten verdienen om een huis te kunnen kopen in een van de grote Amerikaanse steden. En wat blijkt? Dat het in dertien van de grootste metropolen voor de gemiddelde jonge Amerikaan zo goed als ondenkbaar is geworden om er zich een huis te kunnen permitteren. Gelukkig betekent dat ook dat het in 37 van de 50 steden die in het onderzoek zaten wel nog te doen is.
Het spijtige van de hele zaak is dat het net de meest aantrekkelijke steden om te wonen voor twenty-somethings zijn die niet te betalen zijn. Vooral aan de westkust van de VS, met name in Californië, is de kloof tussen het loon en de kostprijs van een huis te wijd om er iets te kunnen kopen.
De steden San José, San Francisco en Los Angeles zijn de drie koplopers in het lijstje. In San José zouden de millennials meer dan 80.000 dollar (60.000 euro) meer moeten verdienen per jaar. In die steden aan de westkust verdienen de meeste jonge mensen nog niet de helft wat wat ze nodig hebben voor hun eigen woonst.
Blijven huren
Andere steden waar het voor de jonge werkende mens te duur is om zelf iets te kunnen kopen, zijn New York, Washington D.C., Boston, Miami, Sacramento, Seattle, Portland, San Diego en Riverside. Opvallend is dat de kloof in de hele regio New York ‘maar’ 6.550 dollar (4.910 euro) is, en dus nog te doen lijkt. Maar in NY City – met de drie belangrijkste stadsdelen Manhattan, Queens en Brooklyn – is het verschil tussen wat ze verdienen en wat ze nodig hebben meer dan 50.000 dollar (37.000 euro).
Het onderzoek van Bloomberg neemt wel aan dat de millennials al genoeg aan de kant konden zetten om een voorschot op een banklening te kunnen betalen, en dat is heel vaak niet het geval. In de VS bedraagt dat 20 procent van de kostprijs, en het gemiddeld spaarboekje van een Amerikaans gezinshoofd onder de 35 jaar is maar iets meer dan 10.000 dollar waard. Te weinig dus om veel leningvoorschotten te kunnen betalen, en dus te weinig om uit de huurwoning te kunnen wegtrekken.
Bron: Mashable13 U.S. cities where millennials can't afford to buy a house http://t.co/9i7KA8LxF9 #shame #millennials @LoriRMixson pic.twitter.com/RA7Bcl6Gz3
— Geoff De Weaver (@geoff_deweaver) June 15, 2015