De Belgische frietkotcultuur is vandaag erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Het gaat om een symbolische erkenning die moet verzekeren dat de traditie van onze frietjes blijft bestaan. En maar goed ook, want we mogen best fier zijn op één van onze belangrijkste nationale gerechten.
De erkenning komt er nadat frituristen Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bestookt hadden met 20.000 handtekeningen én een frietkraam.
1. Vlaming bakt al eeuwen friet
Spaanse ontdekkingsreizigers brachten de aardappel vanuit Amerika mee naar Europa. En hier hebben de Belgen er iets nuttigs mee gedaan. De inwoners van de Maasvallei hadden al in de 17de eeuw de gewoonte om de kleine visjes die ze vingen in olie te bakken. Volgens de Belgische historicus Jo Gérard konden ze tijdens strenge winters geen vis vangen en besloten ze aardappelen in de vorm van de visjes te snijden en op dezelfde manier te bereiden. Al zijn er ook Franse verhalen waarmee onze buren de eerste friet proberen te claimen.
2. Maar er is toch niets ‘French’ aan ‘fries’
Het mysterie van de friet in het Engels: waarom noemen Amerikanen hun frietjes ‘French fries’, als ze uit België komen? Er zijn meerdere verklaringen voor, maar mogelijk heeft het te maken met het Oud-Engelse woord ’to french’, wat zoveel betekent als in langwerpige stukjes snijden.
3. Niet ongezond
Wanneer we frietjes goed bereiden en met mate eten, hebben ze gezonde effecten. Als je rekening houdt met welke olie je gebruikt en met het zoutgehalte, bevat de aardappel stoffen die ons veel energie geven en zelfs bloeddrukverlagend kunnen werken.
4. Fast food
Dat brengt ons in één klap bij de Amerikaanse keuken. Zij zijn waarschijnlijk veel grotere frieteters dan wij Belgen. Je kan nauwelijks fastfood bestellen zonder friet.
Maar geen gerecht dat op zoveel verschillende manieren kan worden gegeten. Van fast food kunnen we zo de sprong maken naar de iets verfijndere keuken.
6. Geen mosselen zonder friet
7. Internationaal gerecht
Onze frieten worden niet alleen in de VS gesmaakt, we vinden ze op nog meer plaatsen in de wereld terug. In Londen eten we fish and chips…
En ze worden op sommige plaatsen met een stukje pizza gecombineerd.
Ook de Amerikaanse president Barack Obama steekt al eens graag een frietje.8. Allerlei vormen
De friet hoeft intussen al lang niet meer recht te zijn. Er bestaan allerlei alternatieven voor wie eens een andere vorm wil uitproberen. Een beetje zoals de Italiaanse pasta.
Ons land introduceerde zelfs een frietautomaat.9. Chips in space
Onze frieten staan zelfs op het punt om het universum te veroveren. Griekse wetenschappers hebben ontdekt dat we op de planeet Jupiter de krokantste friet zouden kunnen bakken. Daar zou de verhoogde zwaartekracht voor verantwoordelijk zijn.
10. Creatief met friet
En je kan nog zoveel meer met friet doen dan ze opeten. Verkleed je eens als frietzak.
Of droom er iedere nacht van in dit bed.
11. Onze nationale trots
We mogen fier zijn als we zien hoe de friet vanuit ons landje de wereld veroverd heeft. Maar voor de echte Belg gaat er ook nu nog altijd niets boven een lekker pakje friet uit de frituur. Vanaf nu dus cultureel erfgoed. Lang leve de friet!