Een trillend ooglid: kan het kwaad en hoe stop je het?

Plots valt het je op: je ooglid beeft een beetje. En dan nog eens. En dan nog eens. Eens het opvalt, is het moeilijk uit je hoofd te krijgen, maar is zo’n trillend ooglid eigenlijk iets om je zorgen over te maken? Kan je er ook voor zorgen dat het trillen zo snel mogelijk stopt? Wij hebben antwoorden voor je.

We hebben het allemaal wel eens: een trillend ooglid kan je plots overkomen en soms wel een tijdje blijven duren. Een stukje van jezelf vraagt zich waarschijnlijk al af of er iets serieus aan de hand is. Meestal is dat helemaal niet het geval. Maar wat scheelt er dan?

1. Je bent volledig uitgedroogd

pixabay
Geloof het ook niet, te weinig water drinken kan zorgen voor een aantal rare effecten. Eén van die effecten is het trillen van je ooglid. Om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt, kan je proberen om elke dag 8 tot 10 glazen water te drinken.

2. Verminder je caffeïne-intake

pixabay

Drink jij anderhalve liter cola of cola light? Overleef jij de dag op acht espresso’s en heb je die ook echt nodig om in gang te schieten? Dan wordt het misschien tijd voor een lifestyleverandering. Want ook te veel caffeïne kan leiden tot een trillend ooglid. Als je medicatie neemt met caffeïne, check dan wel met je dokter voor je die aanpast.

3. Slaap meer (of beter)

pixabay

Oververmoeidheid is natuurlijk een logische reden voor een trillend ooglid. Ook droge oogleden kunnen trouwens gaan trillen. Probeer dus zeker om 8 uur per nacht te slapen. Word je moe wakker? Slaap dan meer of minder, en zet zeker een half uur voor je gaat slapen al je schermen af.

Wat kan je doen om het trillen te doen stoppen?

Om ervoor te zorgen dat het ooglid onmiddellijk stopt met trillen, zijn er een paar trucjes die je bijna overal kan toepassen.

  • Knipper hard en snel met je ogen, doe dat dertig seconden
  • Masseer je ogen met je handen
  • Doe je ogen half dicht
  • Spat afwisselend warm en koud water op je oogleden

Al deze trucjes zorgen ervoor dat je oogleden beter doorbloed raken, waardoor je vermoeid ooglid wat ‘rust’ krijgt en stopt met trillen.

pixabay

Wanneer moet je naar de dokter?

We willen je niet bang maken, maar soms kan een trillend ooglid wijzen op een onderliggend probleem. Als je een kwartiertje met trillingen zit, dan is er geen probleem, maar bij deze kenmerken, passeer je toch best eens bij een arts.

  • Als je ooglid langer dan een week trilt
  • Als je hele oog dichtgaat bij het trillen
  • Als je oog rood ziet, gezwollen is, of er pus uitkomt
  • Als je bovenste ooglid ‘afhangt’, bel dan onmiddellijk een arts
  • Je hebt ook hoofdpijn of je ziet dubbel
Meer
Lees meer...