Er is een vluchthuis opgericht in Brussel voor jongeren die thuis niet meer welkom zijn vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het is voor het eerst dat dat gebeurt in België.
Jongeren kunnen niet alleen wonen in het huis, ze krijgen er ook psychologische en juridische hulp. “Toch blijft ook sensibilisering nodig”, stelt Marcia Poelman, voorzitter van het Roze Huis in Antwerpen, in de kranten van Het Mediahuis.
Wereldwijd is tussen de twintig en vijftig procent van de dakloze jongeren holebi en/of transgender. Dat is een schatting van Victor Madrigal-Borloz, VN-Onafhankelijk Expert inzake Seksuele Oriëntatie en Genderidentiteit.
(Onlangs werd een Roemeens referendum tegen het homohuwelijk nog een flop.)
18- tot 25-jarigen
Elke week komen jongeren radeloos aankloppen bij het Brusselse Regenbooghuis, de koepel van holebi en transgenders. Vaak hebben ze thuis problemen gekregen omdat ze uit de kast kwamen. De doelgroep van het huis is vooral 18- tot 25-jarigen. Volgens de initiatiefnemers zijn zij “het meest fragiel”.
“Het is een fantastisch initiatief”, zegt Poelman. “We moeten blijven inzetten op sensibilisering in de samenleving, want het is jammer dat er nog aparte hulp nodig is voor holebi’s en transgenders.”
“Vandaag is in de reguliere opvang niet altijd de juiste expertise toegankelijk, daarom is specifieke opvang wel goed. Maar we moeten in de rest van de maatschappij ook blijven inzetten op aanvaarding.”
Ook in Antwerpen?
Voorlopig is er enkel in Brussel zo’n vluchthuis. “We gaan eerst samenzitten met verschillende partners om een zicht te krijgen op de situatie in Antwerpen”, zegt Poelman. “We gaan nadenken wat we kunnen doen.”
(Hier zijn 13 dingen die holebi’s willen dat je weet.)