“Eet tomaten en citroenen”: Bulgaars advies voor gevaccineerden en Covid-19-patiënten

Bulgarije, dat het slechtst presteert op het gebied van vaccinatie in de EU, heeft een nieuwe aanbeveling aan zijn bevolking gedaan. De gevaccineerden moeten tomaten eten, de zieken citroenen.

Met slechts 5,26 procent van de bevolking dat ten minste één dosis van een vaccin tegen Covid-19 heeft gekregen, is Bulgarije het EU-land met de traagste vaccinatiecampagne. Het land houdt zich aan de richtsnoeren van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) en dient voorlopig drie vaccins toe: Pfizer, Moderna en AstraZeneca.

In een poging om geld te besparen geeft Bulgarije de voorkeur aan het vaccin van AstraZeneca. Nog meer dan andere Europese landen lijdt het onder grote vertragingen bij de levering. De traagheid van de plaatselijke vaccinatiecampagne is ook grotendeels te wijten aan het wantrouwen van de bevolking jegens de Covid-19-vaccins en de nationale autoriteiten in het algemeen. Eind februari heeft Sofia het systeem van prioritaire groepen afgeschaft: elke Bulgaar die zich wil laten vaccineren, kan terecht in een daartoe opgericht centrum. Dit besluit gaf de campagne wat vaart, maar het enthousiasme van de eerste dagen ebde snel weg.

De verschillende controverses rond AstraZeneca die in heel Europa de ronde hebben gedaan, boezemen de Bulgaren logischerwijs weinig vertrouwen in. Tussen 12 en 18 maart heeft de Bulgaarse regering de vaccinatie met het Britse middel opgeschort, na een tiental andere landen die vreesden voor het risico van trombose als gevolg van het vaccin.

Geen leeftijdsgrens, wel tomaten

Op 18 maart bracht het EMA een positief advies uit over het vaccin van AstraZeneca, dat het omschreef als “veilig en doeltreffend”. Het agentschap erkende echter dat het nog niet kon uitsluiten dat er een verband bestaat tussen het vaccin en de zeldzame gevallen van trombose die in Europa zijn waargenomen.

Na deze aankondiging hebben verschillende Europese landen besloten het vaccin opnieuw te gebruiken, maar alleen voor oudere patiënten. Frankrijk en Spanje houden het voor patiënten van 55 jaar en ouder, Duitsland voor patiënten van 60 jaar en ouder, en Zweden en Finland voor patiënten van 65 jaar en ouder. Denemarken en Noorwegen hebben de schorsing van het vaccin nog niet opgeheven.

Woensdag zei het EMA dat het “geen specifieke risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht of medische voorgeschiedenis, waaronder bloedstolsels, heeft geïdentificeerd voor deze zeer zeldzame gemelde gevallen” van complicaties bij mensen die met het AstraZeneca-vaccin waren gevaccineerd. “Er is geen oorzakelijk verband met het vaccin bewezen, maar het is mogelijk en verdere analyse is aan de gang”, voegde het agentschap eraan toe.

Bulgarije heeft intussen besloten het AstraZeneca-vaccin voor zijn gehele bevolking te blijven gebruiken. Het land heeft echter aanbevolen dat mensen die het vaccin hebben gekregen tomaten moeten eten en tomatensap moeten drinken, meldt Euractiv. De officiële aanbeveling werd woensdag gedaan door de directeur van het Bulgaarse nationale centrum voor infectieziekten en parasitaire ziekten, professor Todor Kantardzhiev. Volgens hem zijn tomaten een natuurlijke remedie tegen bloedstolling.

Professor Kantardzhiev, die duidelijk een voorstander is van natuurlijke geneeskunde, verraste twee weken geleden al Covid-19-patiënten in zijn land door hen aan te raden citroen te eten en te besprenkelen met zuiveringszout om de virale lading in hun keel te verminderen.

(jvdh)

Meer
Lees meer...