EK-finale 2024: Deze jonge scheidsrechter moet wedstrijd tussen Spanje en Engeland in goede banen leiden

François Letexier is de scheidsrechter die de EK-finale van EURO 2024 tussen Spanje en Engeland zal leiden. Dat is best opmerkelijk, want de 35-jarige Fransman is de jongste aanwezige referee op het Europees kampioenschap. Het is ook de jongste scheidsrechter ooit in een EK-finale.

De voorbije weken kwam er tijdens het Europees kampioenschap voetbal heel wat kritiek op de scheidsrechters. De climax daarvan kregen we woensdag toen de omstreden Felix Zwayer Engeland een heel discutabele – en uiteindelijk beslissende – strafschop gaf.

François Letexier

Of het iets met al deze controverses te maken heeft, is niet duidelijk, maar feit is dat de UEFA een zeer verrassende aanduiding heeft gedaan voor de EK-finale. Met François Letexier koos het namelijk een opvallend jonge scheidsrechter om deze belangrijke wedstrijd onder controle te houden. Die wedstrijd gaat door op zondag 14 juli in Berlijn tussen Spanje en Engeland.

François Letexier is een 35-jarige Fransman, die naast scheidsrechter ook parttime werkt als gerechtsdeurwaarder. Al op zijn 13de koos hij voor het scheidsrechtersvak en op zijn 26ste floot hij zijn eerste wedstrijd in de Ligue 1, de hoogste klasse in Frankrijk. Een jaar later was Letexier al UEFA-scheidsrechter en floot hij dus ook internationaal.

Europese Super Cup

EURO 2024 is zijn eerste grote toernooi, al heeft de jonge Fransman al enkele belangrijke wedstrijden op zijn palmares staan. Zo floot hij in 2019 de finale van de UEFA Youth League. In 2021 volgde de finale van de Coupe de France tussen Monaco en PSG. In datzelfde jaar was hij de VAR tijdens de finale van de Europa League tussen Villareal en Manchester United. Het voorlopig hoogtepunt van zijn carrière was de UEFA Super Cup 2023 tussen Manchester City en Sevilla. Eerder dit seizoen volgde zijn tweede finale in de Coupe de Franse tussen Olympique Lyon en PSG.

De EK-finale wordt de vierde wedstrijd van Letexier als scheidsrechter. Hij floot eerder al Kroatië – Albanië (2-2), Denemarken – Servië (0-0) en Spanje – Georgië (4-1). In deze drie wedstrijden gaf hij in totaal tien gele kaarten, iets wat in lijn licht met het gemiddelde over zijn hele carrière.

In de EK-finale zijn de Fransen Cyril Mugnier en Mehdi Rahmouni assistenten van dienst. De ervaren Pool Szymon Marciniak is aanwezig als vierde scheidsrechter. Jérôme Brisard is de hoofdverantwoordelijke van de VAR, met de hulp van Willy Delajod en Massimiliano Irrati.

François Letexier in actie eerder op het EK – Bron: TOBIAS SCHWARZ/AFP via Getty Images
Meer
Lees meer...