Schooluniformen blijven een eeuwige discussie. Er zijn zowel voor – als tegenstanders, maar we vergeten de mening van de jongeren zelf. Zij moeten ermee rondlopen en niet de personen aan de debattafels. Schooluniformen horen niet meer thuis in een cultureel hoogstaand en goed ontwikkeld land als België. Ze doen ons denken aan een regime. Ik, als jongere, ben dus duidelijk tegenstander van schooluniformen en wil dit aankaarten met enkele argumenten.
Jongeren moeten namelijk een eigen identiteit kunnen ontwikkelen. Vooral tieners hebben elk hun eigen manier van ontwikkelen en een schooluniform kan deze ontwikkeling behoorlijk beperken. Tieners willen zich onderscheiden van anderen door hun kleding. Elk kind is uniek, niet uniform!
Sommigen beweren dat de kloof tussen arm en rijk kleiner zal worden, maar een uniform zal geld kosten. Ik veronderstel niet dat de school gratis uniformen zal geven aan de leerlingen. Wie zal dat allemaal betalen? De rijken zullen hier minder problemen mee hebben, maar de armen worden nog meer de dieperik ingesleurd. Het geld dat een school zou besteden aan schooluniformen zou beter gebruikt worden om armere leerlingen financiële bijstand te bieden voor de aankoop van bijvoorbeeld schoolbenodigdheden.
Een ander argument is dat er een einde zou komen aan het cliché rond merkkleding. Er zijn andere manieren om dit aan te pakken dan met de radicale schooluniformen. Een school zou bijvoorbeeld merkkleding kunnen verbieden of een ander kledingprotocol kunnen opleggen. Op die manier kan de kloof tussen arm en rijk op school ook gedicht worden.
Stel nu dat men schooluniformen invoert, dan spreekt men van meer gelijkheid, maar is dit geen vertekende werkelijkheid? Want er wordt een beeld van gelijkheid geschept binnen de schoolmuren, van zodra de school afgelopen is komen ze terecht in de harde realiteit van onze samenleving. De gelijkheid die de leerlingen op school kennen wordt nergens anders in onze maatschappij weerspiegelt. De school wordt als het ware een eiland dat zich afsluit van de buitenwereld. Het is beter dat kinderen leren/weten dat er verschillen zijn en hoe ze hiermee kunnen omgaan.
Kortom: voor alle voorstanders van een schooluniform zet ik dit nog even op een rijtje. Een schooluniform gaat niet de kloof tussen arm en rijk dichten. Bovendien zal een schooluniform behoorlijk wat geld kosten en arme gezinnen kunnen zich dit niet permitteren. Indien men toch een schooluniform zou invoeren, wordt aan de jongeren een onrealistische gelijkheid voor ogen gehouden. Ten slotte belemmert een uniform de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Elk kind is uniek, niet uniform!