Of ze op de hoogte was van de toestand met de sociale woningen in Gent? Daarop wilde Groen boegbeeld en Gentse schepen Elke Decruyenaere geen antwoord geven. En of het Gents stadsbestuur fouten had gemaakt? Idem: geen antwoord. De groene kopvrouw moest diep door het stof in een interview met Terzake dat helemaal fout liep. De affaire rond de sociale huisvesting laat zo een kater.
Burgemeester en socialistische voortrekker Daniël Termont (sp.a) wilde gisteren helemaal niet voor de camera’s komen. De jaren ervaring in de politiek hebben hem geleerd wanneer weg te blijven. Want de affaire rond de sociale woningen in zijn stad oogt allerminst fraai. De VRT bracht maandag aan het licht dat in verschillende van die huizen in de Sint-Bernadettewijk wantoestanden heersen: schimmel op de muren en zelfs een huis dat onbewoonbaar verklaard is en toch verhuurd wordt.
In de studio’s van de VRT reageerden de kopstukken van het Gentse stadsbestuur maandag al. Sp.a-lijsttrekker Rudy Coddens sprak z’n verontwaardiging uit en stelde dat de zaak moet aangepakt worden. Open Vld-lijsttrekker Mathias De Clercq vroeg meteen om een onderzoek. Coddens verwees ook naar de Vlaamse regering, “die in gebreke blijft”.
Het onderzoek is er ondertussen: het is meteen het parket van Oost-Vlaanderen dat in actie schiet. Het parket wil weten “of woningen die ongeschikt of onbewoonbaar zijn, toch worden verhuurd of ter beschikking worden gesteld.” Dat laatste is strafbaar.
Groen in de wind
Een dag later trok Terzake nog naar Gent, om ook Groen aan het woord te laten. Die zaten immers maandag in de VRT-studio’s niet aan tafel. Elke Decruynaere staat als nummer twee op de kartellijst sp.a-Groen, en vormt samen met Coddens het leidende duo.
Maar in het interview met Terzake toonde ze zich bijzonder defensief. “Een kind dat opgroeit met schimmel op de muren, dat is vreselijk. Maar het is geen probleem dat we gisteren hebben ontdekt”, zo stelde ze wel op de vraag of het stadsbestuur hier van wist. Maar op de vraag of ze op de hoogte was dat sommigen mensen 500 euro per maand betaalden voor een afgekeurde woning, kwam twee keer geen duidelijk antwoord.
“De situatie is nu aan het licht gekomen, ik zit niet in de raad van bestuur”, zo stelde Decruynaere. Dat Groen de ondervoorzitter levert, die bovendien jarenlang kabinetschef was bij Decruynaere, maakte de zaak er niet makkelijker op voor de groenen. Op de vraag of het stadsbestuur fouten had gemaakt, antwoordde het groene boegbeeld: “Ik denk dat er nog werk aan de winkel is.” Maar zo makkelijk kwam ze er niet van af, de vraag werd herhaald. Opnieuw gaf Decruynaere, na een aarzeling, geen antwoord: “Geen enkel kind mag in die situatie opgroeien, we moeten dit oplossen.”
Zo komt Groen stevig in de wind te staan, ook al zit het dossier veel meer bij sp.a. De socialisten leveren met Sven Taeldeman de schepen van Wonen en de voorzitter van WoninGent is sp.a’er Guy Reynebeau. En Coddens zelf is de OCMW-voorzitter.
Bij sp.a en Groen, beiden in oppositie op Vlaams niveau, kijken ze naar de Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA). Zij stelt te weinig middelen ter beschikking, zeggen ze. Maar Homans pikt dat niet. “Er is sinds 2014 een recordbedrag van 3,86 miljard geïnvesteerd, met ook 122,5 miljoen voor WoninGent. Ik stel vast dat het patrimonium van WoninGent als enige van de Gentse maatschappijen is gedaald. WoninGent is ook de slechtste Vlaamse leerling voor de recuperatie van huurachterstal.”