Elon Musk onthult ambitieuze plannen voor bemande missie naar Mars in 2028

Elon Musk heeft nieuwe details vrijgegeven over SpaceX’ ambitieuze plannen om Mars te koloniseren. Volgens Musk zouden de eerste bemande vluchten naar de Rode Planeet al binnen vier jaar kunnen plaatsvinden. Met deze plannen wil hij de mensheid voorbereiden op een toekomst waarin we als multiplanetaire soort overleven.

De fascinatie van Elon Musk voor Mars is de laatste jaren alleen maar gegroeid. Zijn visie om de mensheid een multiplanetaire soort te maken, komt voort uit de gedachte dat de overleving van de mensheid op lange termijn afhankelijk is van het vestigen van nederzettingen buiten de aarde. Een ramp op aarde zou immers het einde van de mensheid kunnen betekenen, tenzij we alternatieven hebben.

In de afgelopen jaren heeft Musk herhaaldelijk benadrukt dat Mars de ideale bestemming is voor de eerste kolonie buiten onze planeet. “De toekomst van de mensheid hangt af van onze mogelijkheid om een andere planeet te bereiken,” zei Musk eerder dit jaar.

Starship: De sleutel tot Mars

Het ruimtevaartuig dat Musk’s droom moet waarmaken, is Starship, een enorm en krachtig ruimteschip dat speciaal is ontworpen voor interplanetaire missies. Het vaartuig heeft in de afgelopen jaren verschillende testvluchten ondergaan met wisselend succes. Starship zou uiteindelijk in staat moeten zijn om honderd mensen tegelijkertijd naar Mars te vervoeren.

Musk kondigde op het sociale mediaplatform X aan dat de eerste onbemande Starships binnen twee jaar naar Mars zouden worden gelanceerd, wanneer het volgende geschikte lanceervenster zich voordoet. “Deze missies zullen cruciaal zijn om de betrouwbaarheid van een veilige landing op Mars te testen”, zei hij. Als deze testvluchten succesvol verlopen, zullen bemande vluchten volgen in 2028.

Bemande missie in 2028?

Een lanceervenster, waarbij de afstand tussen de aarde en Mars het meest gunstig is, opent in november 2028. Volgens Musk zal SpaceX, als alles volgens plan verloopt, tegen die tijd klaar zijn om de eerste mensen naar Mars te sturen. Het valt echter nog te bezien of deze ambitieuze planning haalbaar is, aangezien Musk in het verleden vaker optimistische tijdlijnen heeft gepresenteerd die later werden uitgesteld. De term ‘Musk-time’ wordt dan ook vaak gebruikt om zijn ambitieuze deadlines met een korreltje zout te nemen.

Kolonisatie binnen 20 jaar

Hoewel een bemande missie naar Mars al binnen vier jaar zou kunnen plaatsvinden, kijkt Musk nog verder in de toekomst. Zijn ultieme doel is om binnen twintig jaar een zelfvoorzienende stad op Mars te bouwen. “De vluchten zullen elkaar steeds sneller opvolgen naarmate we ervaring opdoen. In de komende twee decennia moeten we in staat zijn een zelfvoorzienende kolonie op Mars te vestigen”, concludeerde Musk.

Meer
Lees meer...