EMA onderzoekt geneesmiddelen tegen haaruitval wegens zorgen over zelfmoordgedachten

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzoekt momenteel de veiligheid van medicijnen tegen haaruitval, waaronder Propecia en generieke versies. Dit naar aanleiding van ernstige bezorgdheden over mogelijke zelfmoordgedachten bij gebruikers van deze middelen. De uitkomst van de evaluatie kan leiden tot ingrijpende maatregelen, zoals het intrekken of opschorten van de vergunningen voor deze geneesmiddelen in Europa.

Finasteride en dutasteride zijn orale geneesmiddelen die vaak voorgeschreven worden om haaruitval te behandelen. Propecia, een merknaam van finasteride, staat al langer ter discussie vanwege de mogelijke psychiatrische bijwerkingen. In 2017 drong de Post-Finasteride Syndrome Foundation bij de Amerikaanse FDA aan op een verbod of aanscherping van de waarschuwingen op de verpakking van Propecia. Onderzoek suggereerde namelijk dat deze medicijnen mogelijk leiden tot zelfmoordgedachten bij sommige gebruikers.

Zelfmoordrisico en waarschuwingen

Hoewel de FDA in 2022 weigerde om Propecia volledig van de markt te halen, werd wel een extra waarschuwing toegevoegd over de mogelijke risico’s van zelfmoordgedachten en -gedrag. Naast Propecia (Organon) worden ook andere middelen zoals Avodart (GSK) en generieke versies van finasteride en dutasteride wereldwijd verkocht. De EMA wil nu bepalen of verdere maatregelen nodig zijn om de veiligheid van deze geneesmiddelen te waarborgen.

Gebruikers worden aangeraden om in de tussentijd eventuele bijwerkingen te melden en contact op te nemen met hun arts bij zorgen over hun mentale gezondheid.

Meer
Lees meer...