Jonge moslims die moeten studeren hoefden niet mee te doen aan de ramadan. Dat was het standpunt van de Moslimexecutieve, de koepel van moskeeën. Alleen: die kreeg zoveel kritiek van een deel van hun devote achterban, dat die ‘vrijstelling’ plots is ingetrokken. “Wie vrijwillig de vasten verbreekt, begaat een expliciete zonde”, zegt schrijft hun voorzitter nu op hun site.
Het is ramadan voor de gelovige moslims, dat betekent dat ze niet mogen eten tussen zonsopgang en zonsondergang. Niet evident voor studenten, die zich moeten concentreren bij het studeren en tegelijk examens moeten afleggen overdag, op een lege maag.
In feite is er geen centraal gezag in de islam, zoals de Paus en de katholieke kerk wel hebben. Elke imam heeft in z’n moskee relatief veel autonomie. De Moslimexecutieve, de koepel van moskeeën in België, probeert daar wel een soort éénheid in te vormen, en vaardigt ook richtlijnen uit.
Eén daarvan was dat studenten tijdens de ramadan een uitzondering kregen: als ze hun vastendagen later inhalen, is het goed dat ze nu, tijdens hun blok, wel gewoon eten. Dat was een advies van vorige week, op 16 juni zetten ze dat op hun site. Een standpunt dat veel gelovige studenten als een godsgeschenk zagen: hun kansen op succesvolle examens namen plots toch een stukje toe, of minstens werd hun leven iets makkelijker tijdens de blok.
Maar kijk, die progressieve houding van de Executieve werd hen niet echt in dank afgenomen. Want plots komt de “Raad der Theologen” van de moslimkoepel nu met een veel strenger advies, een “verduidelijking”. “Wie vrijwillig de vasten overdag verbreekt, zonder legaal geldige reden, bevindt zich in een toestand van expliciete zonde”, zo stellen ze.
Er zijn uitzonderingen …
Toch doen ze de deur niet helemaal toe. Er zijn uitzonderingen, al worden die in een behoorlijk lange zin uitgelegd: “Als tijdens de vastendag blijkt dat ze gedwongen worden hun vasten te verbreken en te drinken en te eten, overtuigd dat ze te verzwakt zijn en dat dit hun nadeel zal berokkenen wegen te grote last en moeilijkheid, met de overtuiging dat als ze blijven vasten, dit een handicap zou betekenen om de examenstof te beheersen, en hun resultaten hierdoor negatief zouden beïnvloed worden, terwijl ze verplicht zijn te studeren en de stof na te kijken tijdens de Ramadan, en dat het niet mogelijk is dit uit te stellen, op welke manier ook, tot ’s avonds, en dat de moeilijkheid van het vasten evident is, alleen dan is het toegelaten de afwijking van de vasten te overwegen op basis van de noodzaak of iets dat met die noodzaak te maken heeft.”
Moet het nu of moet het niet? Realiteit is dat de Moslimexecutieve door de eigen achterban is teruggefloten, zo zegt islamitische onderwijsinspecteur Ahmed Azzouz in Het Nieuwsblad. “Ze kregen het verwijt de islam uit te hollen. Dat ze jongeren een vrijgeleide gaf om te passen voor de ramadan.” Dat was volgens Azzouz niet de bedoeling: “Inhoudelijk blijft alles bij het oude: studenten moeten eerst proberen te vasten. Pas als het echt niet lukt, kunnen ze iets eten.”