Terwijl heel Duitsland achter slot en grendel zit en het aantal besmettingen blijft stijgen, heeft het Duitse stadje Augustusburg de deuren van zijn hotels, restaurants en winkels weer geopend. Er is slechts een voorwaarde: getest worden.
Augustusburg is de eerste Duitse gemeente die een project lanceert om steden opnieuw open te stellen voor toeristen. Het project is volledig gebaseerd op antigeentests. Wie wil winkelen, naar een restaurant wil gaan of graag in een hotel verblijft, moet een antigeentest ondergaan, waarvan het resultaat zeer snel bekend is. Als de test negatief is, krijgt de geteste persoon een QR-code waarmee hij of zij plaatsen kan binnengaan die in de rest van het land gesloten zijn.
Al zijn er wel beperkingen: per dag worden slechts 360 QR-codes uitgedeeld, zo maakte de stad bekend. Bovendien moet u zichzelf op voorhand inschrijven om ze te krijgen. Maar zodra iemand een QR-code ontvangt, kan hij of zij van de stad genieten zoals dat voor corona mogelijk was. Bijna alle etablissementen zijn toegankelijk via de QR-code: hotels, restaurants, musea, niet-essentiële winkels …
Slechts enkele regels in Augustusburg herinneren inwoners en toeristen eraan dat het coronavirus nog niet verdwenen is. Social distancing is er nog steeds van kracht, mondmaskers zijn nog steeds verplicht op sommige plaatsen en restauranttafels zijn beperkt tot vijf personen uit twee verschillende huishoudens.
Perspectief nodig
Het project is op 1 april van start gegaan en de meningen zijn over het algemeen positief. Toeristen en plaatselijke bewoners kunnen voor één dag een (bijna) normaal leven leiden. Etablissementen die in principe gesloten zouden moeten zijn, kunnen opengaan – tot grote vreugde van de eigenaars.
En voor Martin Dulig, minister van Economische Zaken van de deelstaat Saksen, is het een echte kans om dit model eens uitvoerig te testen: “We hebben eindelijk een perspectief nodig, een strategie van hoop voor Saksen. En daarom ben ik er absoluut van overtuigd dat dit de juiste weg is!”
Een alternatief voor de toekomst
Voor de burgemeester van de gemeente, Dirk Neubauer, reikt de test in Augustusburg veel verder dan de eigen grenzen. “Het gaat echt om het vinden van een alternatief. Als we in de herfst opnieuw op zoek gaan naar een alternatief voor lockdowns, zullen we blij zijn dat we dit hier hebben kunnen doen.”
Een andere Saksische gemeente, Oberwiesenthal, wilde dit model ook op grote schaal testen voor Pasen. Maar het district weigerde op het laatste moment groen licht te geven. Volgens het Robert Koch Instituut zijn er in de regio 227,5 nieuwe coronagevallen in 7 dagen te melden – te veel besmettingen dus. Het district waar Augustusburg gelegen is, heeft met 166,4 een incidentie die wel laag genoeg wordt geacht.