EPC-score van je woning verlagen: hoe betaal je dat?

De Vlaamse regering wil dat iedereen die vanaf 2023 een energieverslindende woning koopt een ingrijpende renovatie uitvoert om die woning energiezuiniger te maken. Maar zo’n investering kan al snel enkele tienduizenden euro’s kosten. Niet iedereen heeft dat geld voorhanden. Hoe betaal je zo’n investering?

Waarom is dit belangrijk?

De Vlaamse regering heeft deze week haar klimaatdoelstelling voor dit decennium uit de doeken gedaan. In dat klimaatplan staat onder meer dat Vlaanderen tegen 2030 de CO2-uitstoot wil verminderen met 40 procent. Om dat te doen verplicht de regering ons onder meer om energieverslindende woningen op een duurzame manier te renoveren.

De verplichting om je woning energiezuiniger te maken, zal nog niet voor iedereen gelden. Bedoeling is wel dat tegen 2050 alle woningen in Vlaanderen in EPC-label A hebben. Maar de regering wil gefaseerd naar die doelstelling toewerken. Nu wordt in een eerste fase gevraagd om vanaf 2023 aangekochte woningen met een EPC-label E of slechter binnen vijf jaar (na de aankoop) te renoveren. Zo’n renovatie moet ervoor zorgen dat de woning minstens een score D haalt. Wie al een woning heeft, zal gestimuleerd worden om te renoveren.

Je kan verschillende maatregelen nemen om te voldoen aan die verplichting, zoals het plaatsen van isolatie of zonnepanelen. Alleen kunnen dergelijke investeringen een grote hap uit het gezinsbudget nemen. De kostprijs kan al snel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Wie een woning koopt

Om ons te helpen die kosten te dragen heeft de Vlaamse regering verschillende steunmaatregelen aangekondigd. Om te beginnen breidt de Vlaamse regering vanaf 2023 de renteloze lening uit. Die lening is momenteel enkel beschikbaar voor wie een woning koopt met een E- of F-label en die wil renoveren om uiteindelijk minstens een EPC-score C te behalen. Binnen twee jaar zal je ook zo’n lening kunnen afsluiten, als je je woning wilt renoveren naar een D-label.

Dankzij die uitbreiding zal het mogelijk zijn om maximaal 20.000 euro te lenen. De looptijd bedraagt 20 jaar. De regering zal zelfs met een negatieve rente van 1,5 procent werken voor wie wil toewerken naar een A-label.

Wie reeds een woning bezit

De bovenstaande overheidslening is weliswaar enkel beschikbaar wanneer je een hypothecaire lening afsluit. Maar de regering heeft ook een oplossing klaar voor wie reeds een woning bezit. De energielening bestaat vandaag al, maar wordt ook uitgebreid om mensen te helpen hun woning energiezuiniger te maken. Die lening was tot nu toe enkel beschikbaar voor mensen met een belastbaar gezinsinkomen van 31.870 euro (wordt verhoogd met 1.660 euro per persoon ten laste). De regering verhoogt dat plafond nu tot 64.000 euro, ruim een verdubbeling.

Voorts kan je voortaan via die energielening meer lenen. Tot nu toe kon er maximaal 15.000 euro geleend worden. De regering verhoogt dat bedrag nu tot 50.000 en verlengt de looptijd van 10 naar 25 jaar. Ook op deze lening betaal je geen rente.

Groene lening bij de bank

Je kan ook aankloppen bij een bank voor een groene lening. Zo’n krediet is goedkoper dan een gewone renovatielening. Afhankelijk van de looptijd en het leenbedrag schommelt de rente op een groene lening tussen 1,2 en 2,4 procent. Voor een gewone renovatielening betaal je minstens een rente van 2,4 procent. Dat tarief kan oplopen tot 3 procent of meer bij sommige banken.

Indien je 50.000 euro leent en kiest voor een looptijd van 72 maanden betaal je bij de goedkoopste bank (Belfius) een rente van 1,3 procent voor een groene lening. Op het einde van de rit zal je in dat geval 1.989,76 euro aan interesten betaald hebben.

Conclusie: Het is hoe dan ook interessanter om eerst na te gaan of je in aanmerking komt voor een van de renteloze leningen van de Vlaamse overheid alvorens je aanklopt bij de bank. Zo kan je al snel enkele honderden tot duizenden euro’s besparen.

Meer
Lees meer...