Er zit kinderarbeid in je smartphone

Geen enkele smartphonebedrijf kan met zekerheid zeggen dat er geen kinderarbeid in hun product zit. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid. In je telefoon, tablet of laptop zitten bijvoorbeeld kleine stukjes goud. Maar elektronicabedrijven weten vaak niet waar dat goud vandaan komt en of het met behulp van kinderarbeid is gewonnen.

Jaarlijks wordt in de elektronicasector 279.000 kilo goud gebruikt. Dat heeft een waarde van meer dan 10 miljard euro. De herkomst van het goud is vaak onduidelijk. Alleen de bedrijven Fairphone en Microsoft zijn actief betrokken bij het uitbannen van kinderarbeid bij het winnen van al dat goud. Wereldwijd werken 1 miljoen kinderen in goudmijnen. In Mali alleen al werken 200.000 kinderen in de goudmijnbouw.

“Deze kinderen hebben geen kans op onderwijs en daardoor geen toekomst. Bovendien is het in de mijnen erg gevaarlijk en ze werken er met chemicaliën”, zegt Sophie Ovaa van Stop Kinderarbeid. “Geen enkel bedrijf kan met zekerheid zeggen dat er geen kinderarbeid in hun product zit”, zegt Ovaa. “Daarom weten consumenten het ook niet. Bedrijven doen er nu niks aan.”