De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in het Turks parlement een verklaring gegeven over hoe de Saoedische journalist Khashoggi precies om het leven kwam in het Saoedische consulaat in Istanbul. Erdogan geeft aan dat het om een politieke moord ging, uitgevoerd door Saoedische agenten.
De officiële versie van Saoedi-Arabië luidt dat de kritische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul omkwam na een onverwacht vuistgevecht. Dat verhaal wordt door de internationale gemeenschap echter met argusogen ontvangen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf een persconferentie een onderzoek om meer duidelijkheid te scheppen over het voorval. Hij beloofde “de naakte waarheid” te vertellen. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian.
“Barbaarse politieke moord”
Erdogan beweert dat er twee Saoedische teams van vijftien Saoedische agenten de moord uitgevoerd hadden. Die teams schoten in actie toen het duidelijk werd dat Khashoggi in het consulaat een afspraak had voor zijn trouwplannen. De harde schijf van het camerasysteem in het consulaat werd door de Saoedi’s verwijderd.
Erdogan noemt het hele voorval een “barbaarse politieke moord” en stelt dat de verantwoordelijken vervolgd moeten worden. Erdogan vindt ook dat het proces in Istanbul moet plaatsvinden omdat de moord daar gebeurd is.
Achttien mensen werden gearresteerd
Een dag voor de moord hebben drie Saoedi’s volgens Erdogan ook een bos in de regio verkend. Erdogan stelt ook dat het een belangrijke stap is dat Saoedi-Arabië toegegeven heeft dat Khashoggi gestorven is in het consulaat. Dat werd eerst ontkend. De Saoedische koning heeft aan de telefoon tegen Erdogan gezegd dat achttien mensen werden gearresteerd in verband met de moord.
Nog veel vragen
Het is nog steeds niet geweten wie de opdracht voor de moord gaf en waarom de Turkse speurders er niet meteen binnen mochten. Ook waar het lichaam is, is niet geweten.
De internationale gemeenschap vraagt duidelijkheid van Saoedi-Arabië. Of er sancties tegen het land komen, is nog niet geweten. Zowat alle landen zeggen het onderzoek af te wachten, inclusief de Amerikaanse president Donald Trump.