Erover of niet, die nieuwe reclame voor Bicky Burger?

Een nieuwe reclamecampagne van Bicky Burger zorgt voor de nodige beroering. Het gaat om een foto van twee oudere mensen van wie er eentje een Bicky zit te eten en daarbij staat: “Om het half uur een Bicky kunnen eten zonder schuldgevoel. Toch één voordeel #dagvandeAlzheimer”.

De reacties bleven niet uit. “Als friturist en mens moet ik zeggen dat dit na den wansmakelijke beef reclame der ook over is, da ze bij marketing maar dementie krijgen …”, bijvoorbeeld.

Of: “Ik baat een frituur uit en ben nu beschaamd dat ik jullie product in huis heb, als jullie deze niet terug intrekken dan gooi ik jullie buiten.”

En: “Ik hoop dat ­iedereen die aan deze campagne meewerkte zelf Alzheimer krijgt.”

Ook het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft het over een “smakeloze campagne, overduidelijk bedoeld om te choqueren en zo gratis publiciteit uit te lokken”. Directeur Jurn Verschraegen laat weten dat hij “er liever geen woorden aan zou vuilmaken, ware het niet dat het onze verdomde plicht is hiertegen te protesteren, omdat ­zoveel mensen met ­deze vreselijke ziekte te maken krijgen”.

De “reclamestunt” van Bicky Burger heeft echter twee kanten, want eigenlijk geeft het bedrijf gewoon toe dat z’n Bicky Burgers allesbehalve gezond zijn. Je zou het ook zo kunnen zien: alleen iemand die niet meer helemaal van de wereld is, eet die dingen regelmatig.

Ingrediënten van een Bicky Burger? Ga misschien eerst eens zitten …

We hebben even opgezocht wat er allemaal in zo’n Bicky Burger zit. Ga misschien eerst eens zitten. Here goes:

Kipseparatorvlees, Water, Varkensspek, Paardenvlees, Tarwebloem, Gist, Zout, Soja-eiwit, Gemodificeerd maïszetmeel, Specerijen, E621 (Mononatriumglutamaat), E627 (Natriumguanylaat), E631 (Dinatriuminosinaat), Rundereiwit, Varkenseiwit, E300 (Ascorbinezuur), E301 (Natriumascorbaat), E316 (Natriumerythorbaat), E330 (Citroenzuur), E331 (Mononatriumcitraat), Gedroogde ui, Tarwedextrose, E450 (Difosfaten), E451 (Trifosfaten), Selderij, Gehydroliseerd soja-eiwit, Gluten, Mosterd, Gemodificeerd aardappelzetmeel, E150a (Basische Karamel), E160c (Capsanthine), Gehard palmpitvet, Melasse, Glucose-fructosesiroop, Soja extract, Melkzuur (E270), Azijn, Salmiakzout, Tarwezetmeel, Gistextract, Gefermenteerd rijstextract, Suiker, Lactose, Kruidenextract, Plantaardig eiwit, Karamelsuikerstroop, E202 (Kaliumsorbaat), E211 (Natriumbenzoaat), E250 (Natriumnitriet), E262 (Natriumacetaat), Aroma, Soja, Wortel, Sambal, Paprika extract (E160c), Rundvet, Lupinegranulaat, E500 (Natriumcarbonaten), E412 (Guarpitmeel), E414 (Arabische gom), Natuurlijk rook aroma, Sherry, Basterdsuiker, Citroensap, E472e (Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur)

Alleen al de additieven zijn indrukwekkend:

Kleurstoffen (2x): E150a, E160c

Conserveermiddelen (3x): E202, E211, E250

Voedingszuren (4x): E330, E331, E270, E262

Antioxidanten (3x): E300, E301, E316

Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen (5x): E450, E451, E412, E414, E472e

Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen (1x): E500

Smaakversterkers (3x): E621, E627, E631

Om het allemaal nog wat cynischer te maken, van een hoop van de ingrediënten van de Bicky Burger, wordt vermoed dat ze bijdragen tot de ontwikkeling van alzheimer.

Koe

Bicky Burger is al een poosje bezig met dit soort “schokkende” campagnes overigens. Voor de zomer was er een opmerkelijk reclamespotje om de nieuwe burger Bicky Beef te lanceren. In dat filmpje worden er letterlijk hamburgers uit het achterste van een koe gevist.

Het scenario van “Het Bicky Beef Mirakel” was van de hand van het Brusselse reclamebureau Mortierbrigade en het regisseursduo Lionel Goldstein – gekend om hun surreële scenario’s.

In het filmpje ontdekt een boer uit een Waals dorpje dat zijn koe geen koeienvlaaien maar hamburgers uitwerpt. Wanneer dat verhaal ten gehore komt van de lokale priester, roept hij het verschijnsel uit tot mirakel.

Ook toen kreeg Bicky Burger een pak verontwaardigde reacties over zich heen.

Meer
door Redactie
Lees meer...