Escalatie van geweld tussen Israël en Hezbollah: Belgische politici roepen op tot onmiddellijk staakt-het-vuren

De spanningen tussen Israël en Hezbollah in Libanon zijn de afgelopen dagen fors opgelopen, met als gevolg een dramatische toename van het geweld. Duizenden burgers zijn inmiddels hun huizen ontvlucht op zoek naar veiligheid, terwijl het conflict zich verder uitbreidt. Internationaal groeit de bezorgdheid over de humanitaire situatie in de regio, en verschillende wereldleiders, waaronder Belgische politici, roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt voor een naderende humanitaire crisis. Een woordvoerder uitte zijn zorgen over de situatie en benadrukte dat de regio een geschiedenis van lijden kent, en dat een herhaling hiervan koste wat het kost moet worden vermeden. “Een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden is essentieel om verdere humanitaire rampen te voorkomen”, stelde de organisatie.

Ook Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, sloot zich aan bij deze oproep en riep alle strijdende partijen op om burgers te beschermen en het geweld te stoppen. Het VN-Kinderfonds (UNICEF) benadrukte daarnaast het belang van het naleven van internationaal humanitair recht, vooral met het oog op de bescherming van kinderen in de conflictzones.

Belgische politici eisen diplomatieke oplossing

In België hebben verschillende politici hun zorgen uitgesproken over de escalerende situatie. De ontslagnemende minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), reageerde op sociale media en noemde de situatie “uiterst zorgwekkend”. Ze riep op tot een diplomatieke oplossing en benadrukte dat “de-escalatie dringend noodzakelijk is”. Volgens Lahbib is de enige uitweg uit het conflict een dialoog en diplomatieke onderhandelingen tussen de partijen.

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) was nog directer in haar reactie. In een verklaring op sociale media veroordeelde zij de aanvallen van Israël en stelde dat “deze afschuwelijke aanval van Israël niet zal leiden tot een oplossing voor de regio”. Ook De Sutter benadrukte het belang van diplomatie en riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om het lijden van burgers te beëindigen.

Militaire acties gaan door

Ondanks de internationale druk, lijken zowel Israël als Hezbollah vastberaden hun militaire acties voort te zetten. Hezbollah vuurde verschillende raketten af op Israëlische militaire basissen, terwijl het Israëlische leger meldde dat de meeste projectielen succesvol waren onderschept. Zo werd onder andere een raket gericht op een Mossad-basis uit de lucht gehaald.

Toch hebben sommige raketten schade veroorzaakt aan gebouwen in het noorden van Israël, wat de spanningen verder heeft doen toenemen.

België waarschuwt voor reizen naar conflictgebied

De Belgische overheid heeft als reactie op de escalerende situatie negatieve reisadviezen uitgevaardigd voor zowel Libanon als Israël. De minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt Belgische burgers om niet af te reizen naar de betrokken gebieden, gezien de aanhoudende explosies en luchtaanvallen die reeds aan veel mensen het leven hebben gekost.

Meer
Lees meer...