EU moet defensiecapaciteit vergroten om veiligheidsrisico’s het hoofd te bieden, zegt Von der Leyen

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft opgeroepen tot een aanzienlijke verhoging van de wapenproductie en een grotere rol van de Europese Unie op het gebied van defensie. Met stijgende veiligheidsrisico’s benadrukt ze de noodzaak van een sterkere defensieve strategie binnen Europa, ondanks de belangrijke rol die de NAVO blijft spelen.

Tijdens een recente toespraak benadrukte Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dat Europa meer verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn eigen veiligheid. Ze stelde dat de Europese Unie haar wapenproductie drastisch moet verhogen en een prominentere rol moet spelen in defensie. “De bescherming van Europa is primair onze verantwoordelijkheid”, verklaarde Von der Leyen, waarbij ze ook de essentiële rol van de NAVO erkende.

Hoewel de NAVO een cruciale pijler blijft voor de Europese veiligheid, vindt Von der Leyen dat het continent niet alleen op dit bondgenootschap mag vertrouwen. “We moeten een sterkere defensiecapaciteit opbouwen, naast ons partnerschap met de NAVO,” voegde ze toe.

Europa’s veiligheidsproblemen

Von der Leyen gaf ook aan dat Europa aan het begin van dit decennium zijn veiligheidsproblemen onvoldoende heeft aangepakt. Ze uitte haar bezorgdheid over de toegenomen risico’s die Europa in de komende jaren zal moeten trotseren.

“De risico-omgeving zal toenemen in de tweede helft van dit decennium,” voorspelde ze. Daarom drong Von der Leyen erop aan dat Europese landen veiligheid tot een prioriteit maken in hun beleid en inspanningen. Ze benadrukte dat de veiligheid van de Europese Unie intrinsiek verbonden is met de stabiliteit en welvaart van het continent.

Een nieuwe defensiestrategie

Om deze uitdagingen aan te pakken, pleit Von der Leyen voor een nieuwe defensiestrategie die gericht is op samenwerking tussen EU-lidstaten en het versterken van de interne defensiecapaciteiten. Ze roept op tot meer investeringen in defensie en innovatie, en tot een betere coördinatie van de nationale veiligheidsstrategieën.

“Het is tijd voor Europa om op te staan en meer verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen veiligheid”, zei ze. Von der Leyen benadrukte dat dit niet alleen een kwestie is van militaire macht, maar ook van politieke wil en samenwerking binnen de Europese Unie.

Meer
Lees meer...