Europese Commissaris: De strijd om de post tussen de Arizona-partijen

De Europese Unie dringt aan op een nieuwe naam voor de Belgische Eurocommissaris. De vijf partijen die onderhandelen over de regeringsvorming, richten hun aandacht nu volledig op deze vraag, waarbij Didier Reynders (MR) opnieuw als favoriet naar voren komt.

De regeringsonderhandelingen tussen de Arizona-partijen gaan voorlopig niet over de vorming van een nieuwe regering, maar over de vraag wie België zal vertegenwoordigen als Europees Commissaris. Bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) heeft de partijen bijeengeroepen om hierover te beslissen. Volgens VRT NWS is dit momenteel het enige echte agendapunt voor de onderhandelaars.

Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft aangegeven dat zij tegen het einde van augustus een nieuwe kandidaat wil hebben. Ze wil namelijk zo snel mogelijk haar kabinet samenstellen en tegen 9 september de bevoegdheden verdelen onder de verschillende kandidaten. Deze kandidaten zullen vervolgens in hoorzittingen voor de Europese Parlementsleden moeten bewijzen dat ze geschikt zijn voor de taak.

Postverdeling onder druk

De vraag wie de volgende Belgische Eurocommissaris wordt, staat eigenlijk laag op het prioriteitenlijstje van de Arizona-onderhandelaars. Toch moet er nu haast worden gemaakt met deze beslissing. Het systeem van postverdeling binnen de regeringsvorming houdt in dat de partij die de Eurocommissaris levert, een minister minder mag leveren in de regering. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft daarom liever een extra ministerspost in plaats van de Europese functie.

Reynders wil graag verder

De verwachting is dat Didier Reynders, de huidige Europees Commissaris voor Justitie, wordt voorgedragen voor een nieuwe termijn. Dit lijkt ook bij de MR-partij doorgedrongen te zijn. David Clarinval (MR) gaf tijdens een interview met RTL-info al een hint in die richting: “Weet je, in het voetbal zeggen ze: ‘never change a winning team’.”

Didier Reynders zelf heeft aangegeven graag verder te willen als Eurocommissaris. Een tweede termijn zou hem de mogelijkheid geven om zijn invloed binnen de Commissie te vergroten, vooral nu zijn relatie met Von der Leyen sterker is geworden. Hij heeft zelfs al brieven gestuurd naar verschillende politieke figuren om zijn wens voor verlenging duidelijk te maken.

Andere mogelijke kandidaten

Er zijn geruchten dat ook Frank Vandenbroucke (Vooruit) een kanshebber zou kunnen zijn, maar noch Vooruit noch Vandenbroucke lijken hierin geïnteresseerd te zijn. Daarnaast is het onzeker of Reynders dezelfde bevoegdheid zal behouden als hij opnieuw wordt voorgedragen. De MR-partij zou liever een post willen die meer economisch gericht is, iets wat ook andere landen zoals Nederland nastreven.

Meer
Lees meer...