Europese energiecrisis: VS voert leveringen vloeibaar aardgas aan EU-landen op

De Verenigde Staten willen dit jaar minstens 15 miljard kubieke meter extra vloeibaar aardgas (LNG) aan de landen van de Europese Unie leveren. Deze toezegging werd gedaan bij het treffen deze ochtend tussen Amerikaans president Joe Biden en Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Dat schrijven de Financial Times en de Wall Street Journal.

Waarom is dit belangrijk?

Westerse mogendheden willen een einde maken aan de invloed die Rusland als de belangrijkste energieleverancier van Europa op het continent uitoefent. Aardgas vormt het grootste probleem voor Europa, omdat de brandstof veel moeilijker per boot van andere leveranciers te importeren is dan olie en kolen - de andere belangrijke energie-exportproducten van Rusland naar Europa.

Centraal op de EU-top waar Biden aanwezig was, staat een trans-Atlantisch plan om de Europese import van Russische energie te laten uitdoven, aldus de WSJ.

De VS heeft daarom geopperd dat het dit jaar 15 miljard kubieke meter extra LNG naar de 27 landen van de EU wil verschepen, met voorraden uit de VS en elders. Vorig jaar importeerden EU-landen een recordhoeveelheid van 22 miljard kubieke meter LNG.

De regeling omvat een toezegging van de EU om de vraag naar ongeveer 50 miljard kubieke meter extra LNG per jaar uit de VS veilig te stellen, schrijft de Financial Times. “Met inachtneming van de doelstellingen inzake koolstofreductie, en met dien verstande dat de prijzen de fundamentele marktontwikkelingen op lange termijn moeten weerspiegelen”, klinkt het.

“De Verenigde Staten en de Europese Commissie zullen zich inspannen om de broeikasgasintensiteit van alle nieuwe LNG-infrastructuur en bijbehorende pijpleidingen te verminderen, onder meer door schone energie te gebruiken om de activiteiten ter plaatse van energie te voorzien, methaanlekkage te verminderen en een schone en hernieuwbare infrastructuur te bouwen die klaar is voor waterstof”, aldus het Witte Huis.

LNG-terminals

Gas dat niet door enorme pijpleidingen – zoals het recent opgeschorte Nord Stream 2-project – kan worden doorgesluisd, moet worden afgekoeld tot een vloeistof, in een tanker worden vervoerd en vervolgens in speciale installaties opnieuw worden vergast.

Vanwege onder meer de zorgen over infrastructuur zal het minstens enkele jaren duren voordat de EU-landen een einde kunnen maken aan hun consumptie van Russisch gas. Landen die LNG produceren, hebben hun exportterminals reeds op volle capaciteit draaien – en het bouwen van nieuwe terminals, zoals in Duitsland, kost tijd. Bij ons is er overigens zo’n LNG-terminal in Zeebrugge.

De VS is ’s werelds grootste aardgasproducent en was in januari en december de grootste exporteur van vloeibaar aardgas. Bijna 70 procent van die LNG-transporten ging naar de 27 landen van de EU, het VK en Turkije.

Nieuwe gascontracten

Energie is al een tijdje een issue in de eurozone. De groene transitie laat zich niet gemakkelijk voltrekken. Recent speelt de afhankelijkheid van Russische energie de toevoer parten, en zadelt ze importeurs – zeker in oorlogstijden – met een loodzwaar moreel dilemma op. De Europese Commissie heeft gezegd dat zij de invoer van Russisch gas dit jaar met twee derde wil verminderen.

Daarom sluiten Europese landen dit jaar aan een recordtempo nieuwe gascontracten af met producenten in het Midden-Oosten en Afrika. Italië, na Duitsland de grootste verbruiker van Russisch gas, overweegt in sommige elektriciteitscentrales steenkool te verbranden in plaats van aardgas. Onze zuiderburen hebben dan weer de subsidies voor nieuwe gaskachels in woningen stopgezet; ze zullen in plaats daarvan elektrische warmtepompen subsidiëren.

(ns)

Meer
Lees meer...