Europol vreest dat IS ook in Europa aanslagen met autobommen gaat plegen en mensen gaat ontvoeren

Europol vreest dat IS ook in Europa aanslagen met autobommen gaat plegen en mensen gaat ontvoeren

Terreurorganisatie IS zou binnenkort wel eens vaker met technieken uit het Syrië en Irak aanslagen in Europa kunnen plegen. Dat zijn bijvoorbeeld autobommen die veel slachtoffers maken, maar ook ontvoeringen om dan veel losgeld te eisen. Die vrees uit Europol in een rapport dat de redactie van de VRT kon inkijken.

Ook de terreurcel die in Brussel en in Frankrijk aanslagen heeft gepleegd, had volgens Europol plannen om een bomauto te laten ontploffen. Het feit dat ze zelfmoordterroristen gebruikten is ook het bewijs dat IS steeds meer manieren om terreur te zaaien uit het Midden-Oosten toepast. Europol waarschuwt ook dat EU-landen die actief tegen IS strijden het grootste risico op een nieuwe aanslag blijven lopen. België en Frankrijk horen daar opnieuw bij, maar ook Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk moeten alert zijn.

Uit de analyse van Europol blijkt voorts dat IS twee doelen voor ogen heeft bij het plegen van een aanslag: zo veel mogelijk slachtoffers maken, maar ook economische schade veroorzaken. We moeten naast de terreurcellen van IS echter ook de zogenaamde ‘lone wolves’ in het oog houden. Dat zijn terroristen die wel IS-aanhanger zijn, maar niet diepgelovig. Ze steunen dus vooral het gedachtegoed en zijn daardoor geradicaliseerd.

Gesponsorde artikelen