Eva De Bleeker verkozen tot nieuwe voorzitter van Open Vld

Eva De Bleeker is verkozen tot de nieuwe voorzitter van Open Vld. In de tweede stemronde van de voorzittersverkiezing wist ze een meerderheid van de stemmen te behalen en liet daarmee haar laatste tegenstander, Vincent Verbeecke, achter zich.

In de beslissende tweede stemronde van de voorzittersverkiezing behaalde Eva De Bleeker 56 procent van de stemmen, terwijl Vincent Verbeecke bleef steken op 44 procent. Deze overwinning maakt haar tot de nieuwe voorzitter van de liberale partij. “Ik ben vereerd en heel dankbaar dat ik het vertrouwen heb gekregen van onze leden. Het is tijd om de bladzijde om te slaan. We gaan een nieuw liberaal verhaal schrijven en dat is geen seconde te vroeg”, reageerde De Bleeker na haar verkiezing bij VRT NWS.

De voorzittersverkiezing was een spannende race. Eva De Bleeker en Vincent Verbeecke kwamen als top twee uit de eerste ronde, waarin ook kandidaten zoals Maurits Vande Reyde, Frédéric De Gucht, Tineke Van Hooland, Bert Schelfhout, Maxime Natus en Stefaan Nuyten aan deelnamen. Deze kandidaten kregen echter niet genoeg stemmen om door te gaan naar de tweede ronde, waardoor de strijd uiteindelijk tussen De Bleeker en Verbeecke ging.

De toekomst van Open Vld onder Eva De Bleeker

Tijdens haar campagne voor het voorzitterschap gebruikte Eva De Bleeker de slogan “Terug naar de basis”. Ze benadrukte dat onder haar leiding Open Vld weer een echt liberaal verhaal moet gaan schrijven, waarbij de “liberale basiswaarden” centraal staan. Dit lijkt ook dringend nodig, gezien de partij in een diepe crisis verkeert na de teleurstellende verkiezingsresultaten van 9 juni.

Wie is Eva De Bleeker?

Eva De Bleeker is al sinds 2006 actief binnen de Open Vld. Ze begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid in Hoeilaart, waar ze later ook schepen werd. Haar nationale doorbraak kwam in 2010, en van 2016 tot 2020 was ze voorzitter van Open Vld Vrouwen Nationaal. Daarnaast was ze lid van het nationale partijbestuur van Open Vld.

In 2020 werd ze staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming in de regering-De Croo I. Twee jaar later moest ze echter ontslag nemen vanwege fouten met de begroting. Nu krijgt ze als voorzitter van Open Vld een nieuwe kans om haar stempel te drukken op de partij en deze te leiden naar een nieuwe toekomst.

Meer
Lees meer...